Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česi pašovali exotické vtáky: Rakúšanom doniesli vtáčiu chrípku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - V organizmoch piatich pašovaných vtákov, ktoré objavili rakúski colníci pred týždňom na viedenskom letisku v batožine českého manželského páru, potvrdili testy prítomnosť vírusu vtáčej chrípky A(H5N1). Informovala o tom dnes po ukončení testov vzoriek od všetkých 60 živočíchov tlačová agentúra APA s odvolaním sa na rakúske zdravotníctva.

Väčšinou papagáje a rajky, 39 z nich už uhynutých, našli pri kontrole dvoch cestovných tašiek manželov z ČR, ktorí pricestovali vo štvrtok 6. júna do Viedne z indonézskeho ostrova Bali cez katarskú metropolu Dauha. Obaja mali pokračovať ďalej do vlasti. Rakúske orgány ich obvinili z porušenia colných predpisov i zákona o ochrane vzácnych druhov fauny a dvojicu stíhajú na slobode.

Informáciu o mimoriadne patogénnom víruse v tele jedného z uhynutých vtákov zverejnilo rakúske ministerstvo zdravotníctva už v utorok. V rovnaký deň došlo k preventívnemu utrateniu všetkých ostávajúcich vtákov, dočasne umiestnených vo viedenskej zoo. Úrady však opakovane zdôraznili, že verejnosti žiadne nebezpečenstvo nákazy nehrozilo a nehrozí.

O odhalení vírusu boli okamžite informované všetky osoby, ktoré s vtákmi prišli do kontaktu, vrátane veterinára a colníkov, pričom im bola naordinovaná liečba účinným preparátom. Súčasne boli informovaní, že by sa pri podozrivých symptómoch mali hlásiť vo vybraných zdravotníckych zariadeniach. Sú však v poriadku.

Od roku 2003 diagnostikovali podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vtáčiu chrípku vo svete celkove u 630 ľudí, 375 z nich zomrelo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu