Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Gymnazistka z Vacova zomrela na infekčný zápal mozgových blán

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Už 106 ľudí z bezprostredného okolia maďarskej gymnazistky z Vacova, ktorá koncom uplynulého týždňa zomrela na následky infekčného zápalu mozgových blán, preventívne zaočkovali špeciálnym sérom, informovala dnes tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje.

Sérum poskytli rodinným príslušníkom, priateľom, spolužiakom 17-ročnej študentky i pedagógom z Gymnázia Imreho Madácha, v ktorom nariadili dezinfekciu.

Tínedžerka mala od minulého štvrtka príznaky pripomínajúce nádchu, o deň neskôr dostala horúčku, ktorá napriek terapii neustupovala. Pod vplyvom liekov nastalo u pacientky, ktorú sužovalo aj vracanie, dočasné zlepšenie zdravotného stavu, ale v sobotu ráno ju našli doma v posteli bez známok života.

Okolnosti, ktoré viedli k infikovaniu zosnulej, v ktorej organizme sa našla baktéria neisseria meningitidis, sú predmetom skúmania. Mladí ľuďmi sú však nezriedka nositeľmi tejto baktérie bez akýchkoľvek príznakov. Informáciu, podľa ktorej sú za úmrtím kliešte, zdravotníci dementovali.

Súčasne verejnosť ubezpečili, že niet dôvodov na znepokojenie vzhľadom na zriedkavý výskyt predmetného ochorenia a na krátkodobú životnosť danej baktérie mimo organizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu