Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Muž sa 18 rokov ukrýval pred väzením a vyhlásili ho za mŕtveho: Zázračne ožil!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Muž v Česku dostal trest a mal ísť do väzenia, ale zmizol. Osemnásť rokov sa tak úspešne skrýval, že ho v neprítomnosti rozviedli a vyhlásili za mŕtveho. Tento rok v januári však začal dnes už 43-ročný muž z kúpeľného mesta Jeseník v Olomouckom kraji znovu komunikovať s úradmi, aby získal späť svoju identitu.

Urobil to zrejme pod vplyvnom nedávnej prezidentskej amnestie. Príbeh dnes priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

Muža naposledy videli koncom roka 1994, keď mal takmer 25 rokov. V ten deň odišiel z pojednávania súdu, ktorý mu udelil nepodmienečný trest odňatia slobody za majetkovú trestnú činnosť. O niekoľko týždňov bolo po mužovi vyhlásené pátranie. V roku 1997 bol v neprítomnosti rozvedený a o 13 rokov neskôr vyhlásený za mŕtveho. Tým sa celé pátranie po hľadanom zrušilo, informovala dnes český denník Právo policajná hovorkyňa Tereza Neubauerová.

Kolotoč preverovania sa podľa nej spustil znovu až v polovici januára tohto roka. Na mestský úrad vo Frýdku-Místku v Moravskosliezkom kraji totiž prišiel človek, ktorý oznámil stratu občianskeho preukazu a predstavil sa pod menom muža vyhláseného za mŕtveho.

Svoju pravú totožnosť sa muž podľa Neubauerovej pokúsil získať naspäť zrejme kvôli vyhlásenej amnestii prezidenta Václava Klausa. Hovorkyňa dodala, že sú to len ich domnienky, lebo muž samotný sa k dôvodom ukrývania nevyjadruje.

Na otázku novinárov, či by mal muž prípadne nárok na milosť prezidenta, policajná hovorkyňa uviedla, že zatiaľ to nie je jasné. Spis k jeho prípadu polícia už nemá, takže nevie, za čo a na aký trest ho súd odsúdil. Rozhodnutie teraz závisí od Okresného súdu v Jeseníku.

Policajti však zistili, že ide skutočne o toho muža, ktorý v roku 1994 zmizol zo sveta. Celých 18 rokov neopustil Českú republiku. "Zašil sa" v maličkej dedinke v okrese Vsetín v Zlínskom kraji na Morave. Nikde oficiálne nepracoval, privyrábal si iba občasnými brigádami.

Pred piatimi rokmi potom začal vystupovať pod cudzou identitou a tú si "požičal" od človeka, ktorého poznal z minulosti, uviedla hovorkyňa pre Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu