Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dievčatko už nebude vyzerať ako mimozemšťan, podstúpilo náročnú operáciu

Runa Begumová, osemnásťmesačné dievčatko trpiace hydrocefalom Zobraziť galériu (2)
Runa Begumová, osemnásťmesačné dievčatko trpiace hydrocefalom (Zdroj: FB)

DILLÍ - Lekári v súkromnej nemocnici neďaleko indickej metropoly Dillí dnes úspešne operovali osemnásťmesačné dievčatko trpiace hydrocefalom. Kvôli nahromadeniu mozgovomiechového moku v dutinách mozgu sa dievčatku zdvojnásobila veľkosť hlavy. Zákrok podstúpila Runa Begumová z chudobnej rodiny a jej prípad vyvolal vlnu solidarity, informovala agentúra AFP.

 "Operácia prebehla dokonale, oveľa lepšie, než sa očakávalo," povedal neurochirurg Sandip Vaišja. "Je to úspech, ale je príliš skoro na to povedať, aká bude kvalita jej budúceho života," dodal lekár, ktorý spolu s kolegami operáciu uskutočnil.

Runa Begumová sa narodila s neurologickou poruchou, ktorá sa prejavuje zrýchleným rastom hlavy. V prípade dievčatka obvod hlavy dosiahol neuveriteľných 94 centimetrov, čo je takmer dvojnásobok bežnej veľkosti hlavy dieťaťa jej veku. Dievčatko bola odkázané na lôžko, pretože nedokázalo sedieť vzpriamene či liezť po štyroch. Zasiahnutý bol tiež jej zrak, pretože nemohla pohybovať očnými viečkami.

Lekári u dievčatka vykonali zákrok, vďaka ktorému je mok z mozgových komôr odvádzaný na iné miesto v tele. Dievčatku pôvodne predpovedali len dva mesiace života.

Na prípad dievčaťa z veľmi chudobnej rodiny žijúcej v severoindickom štáte Tripura upozornili novinári. Runin otec Abdur Rahmán je negramotný osemnásťročný robotník, ktorý zarába 150 rupií (55 korún) denne v dielni na výrobu tehál. Nemocnica neďaleko Dillí ponúkla, že dievča bezplatne ošetrí. K zákroku lekári pristúpili vo chvíli, keď sa stav chorej rýchlo zhoršoval. Dievčatko zle prijímalo potravu, často zvracalo a trpelo bolesťami.

Na internete nórski študenti Jonas Borchgrevink a Nathalie Krantzová usporiadali zbierku, v ktorej sa im podarilo nazhromaždiť 52.000 dolárov na financovanie pooperačnej starostlivosti a na pomoc rodine.

Vaišja, ktorý je šéfom neurochirurgie nemocnice, ktorá operáciu ponúkla, povedal, že Runa bude musieť teraz podstúpiť intenzívne rehabilitačné cvičenia, aby mohla žiť bez postihnutia.

"Svaly na krku nemá plne vyvinuté. Bude potrebovať lepšiu výživu a intenzívnu rehabilitáciu, aby zosilnela," upozornil Vaišja, podľa ktorého hmotnosť tekutiny, ktorá sa dievčaťu nahromadila v hlave, predstavovala polovicu jej celkovej váhy. Lekári z tohto dôvodu časť tekutiny najprv odviedli do plastického vrecka, a keď sa obvod Runinej hlavy zmenšil asi na 60 centimetrov, začali cerebrospinálny mok pomocou cievky odvádzať do dutiny brušnej.

Rodičia teraz dúfajú, že sa bude dcéra bez problémov zotavovať a že dievčatko konečne prijmú aj jeho starí rodičia, ktorí sa ho doteraz zriekali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu