Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dievčatko má hlavu obrích rozmerov: Vyzerá ako mimozemšťan!

Roona potrebuje zdravotnú pomoc. Zobraziť galériu (2)
Roona potrebuje zdravotnú pomoc. (Zdroj: profimedia.sk)

TRIPURA - Zúfalí indickí rodičia, ktorých mladé dieťa trpí závažným ochorením, sa modlia za "zázrak". Ich dcérke Roone Begum narástla hlava do obrovských rozmerov, ale oni nemajú peniaze na lekársky zákrok.

Roone (1,5) diagnostikovali hydrocefalus, pri ktorom sa cerebrospinálny mok hromadí v mozgu, len niekoľko týždňov po narodení v nemocnici vo vzdialenom štáte Tripura na severovýchode Indie. Potenciálne smrteľná choroba spôsobila, že hlava dievčatka sa zväčšila až na 91 cm v obvode a vyvíja tlak na mozog. Otec Abdul Rahman (18), ktorý žije so svojou rodinou v chatrči z blata, sa modlí za "zázrak", ktorý zachráni jeho jediné dieťa.

"Deň za dňom som videl, ako jej hlava rastie po tom, čo sa narodila," povedala negramotný robotník, ktorý pracuje v továrni na tehly. Lekári mu povedali, aby šiel do špecializovanej nemocnice vo veľkom meste, ako je Kalkata, ale Rahman, ktorý zarába 150 rupií (2,1 eur) denne, uviedol, že na to nemá peniaze. "Je to veľmi ťažké, vidieť ju trpieť. Modlím sa niekoľkokrát denne za zázrak. Za niečo, čo by stav môjho dieťatka zlepšilo," povedal.

Dievčatko má hlavu obrích
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Najbežnejšia liečba zahŕňa odvodnenie mozgovo-miechového moku z mozgu do inej časti tela, kde môže byť ľahko absorbovaný do krvného riečišťa. Roona je teraz pripútaná k posteli, neschopná hýbať hlavou, ale je stále hravým dieťaťom, ktoré sa rado smeje.

Napriek tomu, že jej lekári dávali iba dva mesiace života, ona ich statočne ignoruje, ale podľa matky Fatemy Khatun (25) sa zdravie dcérky rapídne zhoršuje a naliehavo potrebuje pomoc. "Je menej a menej, často zvracia a vidím, ako sa mi stráca pred očami," zverila sa Khatun agentúre AFP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu