Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlava dievčatka (1,5) váži strašných 8 kíl: Z mozgu mu berú tekutinu!

Runa Begumová
Runa Begumová (Zdroj: profimedia.sk)

NAÍ DILLÍ - Indickí lekári započali odsávanie nadbytočnej tekutiny z hlavy 15-mesačného dievčatka, ktoré trpí vzácnou poruchou. Hlava sa mu kvôli tomu nafúkla do takmer dvojnásobnej veľkosti. Na jeho prípad začiatkom apríla upozornila agentúra AFP a fotografie, ktoré sa objavili v rade svetových médií, iniciovali vznik on-line fondu, z ktorého sa zákrok hradí.

Runa Begumová sa narodila s hydrocefalom, teda poruchou, pri ktorej sa abnormálne hromadí cerebrospinálny mok v komorách alebo dutinách mozgu. Jej chudobní rodičia si operáciu nemohli dovoliť, a tak sa len modlili za zázrak, ktorý by zachránil ich dcéru. V čase zákroku mala hlavu zväčšenú na obvod 94 centimetrov, čo jej znemožňovalo posadiť sa alebo liezť. Cerebrospinálny mok tiež tlačil na jej mozog.
    
Lekári nemocnice spravovanej súkromnou zdravotnou skupinou Fortis Healthcare neďaleko Dillí začali postupne tekutinu odsávať. "Bude to pomalý proces, ktorý potrvá najmenej desať dní, možno aj dlhšie," povedal jej lekár Sandíp Vaišja, vedúci miestneho neurologického oddelenia.
    
Najbežnejší spôsob liečby hydrocefalu zahŕňa voperovanie "spojky", ktorá odvádza mok z mozgu do inej časti tela, kde ho ľahko absorbuje krvný obeh. V Runinom prípade je ale veľkosť hlavy v pomere k zvyšku tela príliš veľká, aby bolo toto riešenie možné.
    
"Váži len niečo vyše 14 kilogramov. Odhadujeme, že viac ako polovicu z toho tvorí váha tekutiny v jej mozgu, pretože je veľmi drobnučké," povedal Vaišja. "Jej telo by nedokázalo všetku tú tekutinu absorbovať," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu