Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pražský výbuch šokoval svojou silou: Medzi zranenými aj Slovák Andrej!

Zranený Slovák Andrej. Zobraziť galériu (8)
Zranený Slovák Andrej. (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Pri včerajšom výbuchu v dome v centre Prahy boli zranené štyri desiatky ľudí, väčšina z nich ľahko. Medzi nich patril aj mladý Slovák Andrej (23). Príčinou explózie v Divadelnej ulici má byť podľa vedenia Prahy únik plynu. Premiér Petr Nečas informoval, že nešlo o teroristický útok. Škoda na dome, kde plyn explodoval, sa zatiaľ odhaduje na desať miliónov českých korún.

Výbuch nastal približne o desiatej hodine predpoludním v štvorpodlažnom dome blízko Smetanovho nábrežia. Budova patrí štátnemu podniku Riadenie letovej prevádzky, ktorý ju prenajíma iným firmám. Najväčším prenajímateľom je Galéria Zdeněk Sklenář, jej zamestnanci ani majiteľ sa k celej udalosti nechceli vyjadrovať. Podľa svedkov bola explózia ohlušujúca. Stena domu je podľa statika asi o päť centimetrov vychýlená, podopreli ju teleskopickými vzperami. Okolité domy majú rozbité okná, podľa statika ale nie sú poškodené nosné konštrukcie.

Podľa šéfa zdravotníckych záchranárov Zdeňka Schwarza bolo zranených 43 ľudí, mnohých z nich poranilo rozbité sklo. Jeden muž utrpel ťažké zranenia. Tri desiatky ľudí previezli do nemocníc. Medzi zranenými bolo šesť cudzincov. Dvaja Kazachovia, dvaja Portugalci, Nemec a Slovák Andrej z Považia, ktorému ošetrili v Thormayerovej nemocnici poranenú ruku a hlavu.

Poisťovňa predbežne odhadla škody na budove, kde výbuch nastal, na desať miliónov korún. Explózia navyše poškodila aj okolité domy. Premiér Petr Nečas uviedol, že ho tragédia hlboko zasiahla. Podľa zástupcov štátu aj hlavného mesta bol zásah záchranárov profesionálny. Pokiaľ ide o počet ranených, bola to najničivejšia explózia v Českej republike za posledné roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu