Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA: Sýrske chemické zbrane môžu byť pre nás priamou hrozbou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Sýrske zásoby chemických zbraní môžu byť väčšou hrozbou po tom, čo odstúpi prezident Bašár Asad. Môžu sa totiž dostať do rúk nesprávnym ľuďom, ktorí nimi zaútočia na Američanov v ich vlasti, varovali dnes vyjadrili americkí zákonodarcovia, keď zvažovali reakciu Spojených štátov na konflikt v Sýrii, do ktorej však nechcú poslať vojenské sily.

Americkí predstavitelia v predchádzajúcich dňoch vyhlásili, že sýrska vláda zrejme v marci dvakrát použila chemické zbrane, čo je nový provokujúci fakt v dvojročnej sýrskej občianskej vojne. Tá si už vyžiadala vyše 70.000 ľudských životov a vyhnala z domovov státisíce ďalších ľudí. Zhodnotenie situácie Spojenými štátmi nasledovalo po podobných záveroch Británie, Francúzska, Izraela a Kataru - kľúčových spojencov, ktorí žiadajú agresívnejšiu reakciu na sýrsky konflikt.

Republikánsky senátor Saxby Chabliss povedal: "To, že Amerika sedí v ústraní a nič nerobí, je obrovskou chybou." Prezident Barack Obama trvá na tom, že akékoľvek použitie chemických zbraní zmení jeho postoj k úlohe USA v Sýrii, ale dodáva, že nemá dostatok informácií na to, aby nariadil agresívnu akciu.

Demokratická členka Snemovne reprezentantov Janice Schakowsky však dnes povedala, že Spojené štáty musia dobre zvážiť situáciu okolo chemických zbraní. Keď Asad odstúpi, jeho odporcovia sa môžu dostať k týmto zbraniam, alebo môžu padnúť do rúk nepriateľov Ameriky.

"Deň po Asadovom odstúpení bude aj dňom, keď budú ohrozené chemické zbrane... a my sa môžeme dostať do väčších, ešte väčších problémov," uviedla Schakowsky.

Jeden z Obamových hlavných protivníkov v otázke Sýrie, republikánsky senátor John McCain - ktorého v roku 2008 Obama porazil v prezidentských voľbách - vyhlásil, že Spojené štáty by mali ísť do Sýrie v rámci medzinárodných síl a zabezpečiť tam chemické zbrane. McCain však dodal, že neobhajuje vyslanie vojakov do Sýrie. To by podľa jeho slov bola tá najväčšia chyba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu