Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Barbarstvo: Stredoveký križiacky hrad zasiahla raketa zo stíhačky!

Stredoveký hrad zasiahla raketa zo stíhačky
Stredoveký hrad zasiahla raketa zo stíhačky (Zdroj: YouTube greb)

AMMÁN - Sýrsky križiacky hrad Krak des Chevaliers, ktorý je jedným z najvýznamnejších stredovekých hradov sveta a zároveň lokalitou Svetového dedičstva UNESCO, v piatok zasiahla raketa vystrelená zo stíhačky patriacej vládnym vzdušným silám a spôsobila jeho poškodenie. Včera o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdroje.

Podľa vyjadrenia šéfa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) Rámího Abdala Rahmána hrad obsadili povstalci usilujúci sa o zosadenie prezidenta Bašára Asada. Videozáznam, ktorý sa následne objavil na internete, zachytáva najmenej jeden letecký útok na hrad, pri ktorom došlo k poškodeniu jednej z jeho obranných veží.

Zatiaľ nie je jasné, či išlo o úmyselný útok alebo o nešťastnú náhodu. Incident sa odohral krátko potom, ako povstalci, ktorí hrad využívajú ako svoju základňu, napadli alavitskú dedinu Kumajrí, kde povraždili niekoľko obyvateľov. Ako uvádza internetové vydanie denníka Gulf News, boje v bezprostrednom okolí historickej pamiatky prebiehajú už od začiatku občianskej vojny v marci 2011.

Hrad sa nachádza v centrálnej provincii Homs známej krutými bojmi medzi vládnou armádou a opozičnými rebelmi. Výbor Svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO ho minulý mesiac spolu s ďalšími šiestimi sýrskymi lokalitami zaradil na svoj zoznam ohrozených pamiatok vzhľadom na riziká, ktorým čelí počas pretrvávajúceho ozbrojeného konfliktu v krajine.

UNESCO zároveň vyzvalo všetky zodpovedné sýrske strany, aby predišli konaniu, ktoré by mohlo viesť k ďalšiemu poškodeniu kultúrneho dedičstva krajiny, a zároveň aby v danej veci plnili všetky záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva. Na zozname sú staroveké jadrá miest Damask, Bosra, Aleppo, ruiny antického mesta Palmýra, súbor historických dedín a križiacky hrad Saladin.

Krak des Chevaliers vybudoval v rokoch 1142-1271 rád johanitov na mieste niekdajšieho kurdského osídlenia. Ide o najmocnejšiu a najzachovanejšiu križiacku pevnosť na Blízkom východe. Leží neďaleko sýrsko-libanonských hraníc a jeho názov v preklade znamená Hrad rytierov. V roku 2006 zaradili Krak des Chevaliers na zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu