Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Izrael zaútočil na Sýriu: Moslimovia volajú po pomste!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: arirang.co.kr)

DAMASK – Sýrskym Damaskom dnes otriasla silná explózia. Podľa sýrskej štátnej televízie izraelské strely zasiahli vojenské výskumné centrum na predmestí. Niektoré zdroje zo spravodajských služieb za cieľ označili iránske rakety, ktoré sa cez Sýriu mali dostať do rúk militantov z Hizballáhu.

Damask podľa CNN označil izraelský úder za "vyhlásenie vojny", na ktorý odpovie. Irán nálet odsúdil. Už v sobotu vyšlo najavo, že Izrael uskutočnil podobný nálet na Sýriu v noci na piatok. Terčom útoku bol konvoj vezúci pokročilý raketový systém libanonskému hnutiu Hizballáh. "Útok z tejto noci, rovnako ako ten predchádzajúci, bol namierený proti raketám Fatih-110, ktoré boli prevážané z Iránu do rúk Hizballáhu," uviedol nemenovaný zdrroj.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril znepokojenie nad správami o izraelských útokoch. Dodal ale, že OSN nemôže potvrdiť, či sa útoky skutočne stali. Vyzval všetky strany k zachovaniu pokoja a k zodpovednému postupu, ktorý by zabránil eskalácii konfliktu. Liga arabských štátov dnes OSN kvôli izraelskému útoku vyzvala k zásahu.

Izrael v minulosti opakovane varoval, že dodávky zbraní teroristom na čele s Hizballáhom nebude tolerovať. V tomto prípade má zbrane militantom poskytovať práve režim autoritárskeho prezidenta Bašára Asada. Na záberoch, ktoré sa po útoku objavili na internete, boli vidieť obrovské plamene šľahajúce do neba. Námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsal Mikdád vyhlásil, že najnovší útok predstavuje alianciu islamistických povstalcov, ako protivládnych rebelov režim nazýva, s Izraelom. Sýria podľa neho v pravý čas odpovie tým správnym spôsobom. Sýrčania ešte neskôr uviedli, že "izraelská agresia" otvára dvere "všetkým možnostiam". Izraelské útoky odsúdil aj Egypt.

Izraelská armáda dnes oznámila, že na severe krajiny rozmiestnila dve batérie protivzdušnej obrany Železná klenba. Armádny hovorca to označil za rutinné opatrenie, ktoré vychádza z "operatívneho vyhodnocovania", súvislosť s ďalšími možnými izraelskými útokmi v Sýrii odmietla komentovať.

Svedkovia, ktorých citovala sýrska opozičná organizácie SOHR so sídlom v Londýne, údajne zahliadli v čase explózie na oblohe niekoľko lietadiel. Rakety mali zasiahnuť ako priamo výskumné centrum, tak aj neďaleký sklad munície. Podľa iných aktivistov boli zasa cieľom velenia raketovej brigády a kasárne dvoch práporov republikánskej gardy. Izraelskí predstavitelia explózie nekomentovali. "Na také správy nijako nereagujeme," uviedla hovorkyňa izraelskej armády. Útoky dnes nijako nekomentoval ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Rami Mehmanparast, ktorého citovala miestna agentúra Fars, izraelský útok odsúdil a označil ho za ďalšiu snahu Tel Avivu destabilizovať región. Tiež vyzval blízkovýchodné krajiny, aby sa proti izraelskému úderu postavili.

Na výskumné stredisko, ktoré leží 15 kilometrov od libanonských hraníc, sa izraelské letectvo zameralo už v januári. Izraelský rozhlas uviedol, že rakety Fatih-110 majú dolet zhruba 300 kilometrov. Uzi Rubin, ktorý je izraelským expertom na raketové systémy a niekdajším pracovníkom ministerstva obrany, vyhlásil, že strely sú "lepšie než Scud" a môžu niesť hlavicu s hmotnosťou pol tony. Niekdajšie sovietske rakety Scud má vo svojej výzbroji stále mnoho krajín, okrem Sýrie je to napríklad KĽDR.

Irán tvrdí, že systém Fatih upravil k zasiahnutiu námorných cieľov, lebo ho vybavil príslušným navádzacím zariadením. Na presnom navádzaní týchto striel sa podľa AP zhodujú aj predstavitelia výzvedných služieb s tým, že čo do presnosti zásahu by nemal Hizballáh nič lepšie k dispozícii.

Pan Ki-muna situácia znepokojuje

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun v nedeľu vyzval na zdržanlivosť v súvislosti s víkendovým raketovým útokom Izraela v Sýrii. Ako vyhlásil, incident je podľa neho dôvodom na "hlboké obavy". "Generálny tajomník vyzýva všetky na strany za zachovanie maximálneho pokoja a zdržanlivosti a na zodpovedné konanie s cieľom zabrániť eskalácii toho, čo je už teraz zničujúci a veľmi nebezpečný konflikt," uviedol Panov hovorca Martin Nesirky. OSN podľa neho nemá kapacity na nezávislé overenie okolností izraelských útokov a nemá o nich ani žiadne bližšie informácie.

Izraelské nálety okrem vlády Damasku odsúdila aj Sýrska národná koalícia opozičných a revolučných síl, ktorá združuje opozičné skupiny. Izrael podľa koalície využil konflikt prebiehajúci v krajine. Načasovanie útoku je podľa opozície podozrivé, keďže uberá na pozornosti nedávnym masakrom civilistov v Sýrii. Dodáva, že medzinárodné spoločenstvo je k tejto agresii hluché a bezmocné.

Izraelský útok agentúre AFP potvrdil zdroj z vlády židovského štátu pod podmienkou zachovania anonymity. Povedal, že cieľom útoku boli iránske rakety určené pre libanonské hnutie Hizballáh. "Útok sa uskutočnil veľmi blízko letiska v Damasku a jeho cieľom boli iránske rakety pre Hizballáh," tvrdí zdroj. Izraelská vláda a armáda sa k týmto správam nevyjadrili. Sýrska vláda tvrdí, že išlo o tri raketové útoky na vojenské ciele pri Damasku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu