Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Od 11. marca platí v EÚ zákaz testovania kozmetiky na zvieratách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/BRUSEL/LONDÝN/WASHINGTON/BRATISLAVA - Pochody a akcie zamerané na ochranu zvierat proti vivisekcii pripravili v rôznych francúzskych mestách od soboty 20. apríla do soboty 27. apríla aktivisti zasadzujúci sa za zastavenie pokusov na laboratórnych zvieratách.

Podujatia v mestách Toulouse a Amiens (v oboch 20. apríla), v mestách Perpignan  a Rennes (24. apríla), v Amiense (26. apríla), v Remeši a Paríži (27. apríla) pripravili odporcovia pokusov na živých tvoroch v rámci Svetového dňa laboratórnych zvierat. Je uznaný aj Organizáciou Spojených národov (OSN) a 24. apríla sa každoročne pripomína od roku 1986. Vo viacerých krajinách sa už niekoľko rokov koná Svetový týždeň na oslobodenie laboratórnych zvierat.

V celej Európskej únii (EÚ) 11. marca 2013  nadobudol účinnosť zákaz testovania kozmetiky na zvieratách. Ako ďalej uvádza EÚ na svojej internetovej stránke, od 11. marca tohto roku sa "v EÚ nesmie uvádzať na trh kozmetika, ktorá sa testovala na zvieratách". Európsky komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg v vtedy uviedol, že Európska komisia (EK) 11. marca dala "jasne najavo, akú váhu pripisuje dobrým životným podmienkam zvierat".

"Komisia je odhodlaná aj naďalej podporovať vývoj alternatívnych metód a nadviazať kontakt s tretími krajinami, aby nasledovali náš európsky prístup. Európa má skvelú príležitosť ísť príkladom, pokiaľ ide o zodpovedné inovácie v kozmetike bez ohrozenia bezpečnosti spotrebiteľov," pokračoval. "Keďže Európa v kozmetike zastáva vedúcu pozíciu s celosvetovým významom, musí nadviazať spoluprácu s obchodnými partnermi v záujme vysvetľovania a propagácie európskeho modelu a úsilia o medzinárodné uznanie alternatívnych metód. Komisia z tejto snahy urobí ústrednú súčasť obchodnej agendy a medzinárodnej spolupráce Únie," uviedol komisár Borg.

Tieto informácie prijali s potešením Európska koalícia za ukončenie testov na zvieratách (The European Coalition to End Animal Experitments, ECEAE), na Slovensku napríklad Sloboda zvierat.

Združenia na ochranu zvierat a proti pokusom na nich v stanovenom týždni organizujú akcie, na ktorých upozorňujú verejnosť na testy na zvieratách. Podujatia sa zvyčajne nesú v duchu súcitu so živočíchmi aj protestmi, že sú vystavené krutým a bolestným pokusom v laboratóriách, informovalo francúzske združenie na ochranu zvierat na stránke francúzskeho Svetového týždňa laboratórnych zvierat.

Aktivisti z International Campaigns, združenia koordinujúceho Svetový týždeň na oslobodenie laboratórnych zvierat vo francúzsky hovoriacich krajinách, uviedli, že cieľom akcií je informovať verejnosť o náhradných vedeckých možnostiach na výskum. Vyžadujú tiež financovanie a rozvoj náhradných metód výskumu v oblasti kozmetiky, toxikológie a medicíny.

Podľa ochranárov lekársky, farmaceutický, chemický, vojenský a ďalší výskum na zvieratách im spôsobuje utrpenie, ktoré nijaká legislatíva nemôže zmierniť. Ochranári pokladajú za dôležité aj to, aby médiá národného i lokálneho charakteru uverejňovali správy o pokusoch na laboratórnych zvieratách a kládli dôraz na skutočnosť, že často trpia zbytočne.

V európskych laboratóriách sa denne používa 12 miliónov zvierat, čo znamená, že každých desať minút je bolestivým pokusom vystavených 137 zvierat, uviedla ECEAE na svojej stránke. Napríklad slovenská stránka priateliazvierat.sk v rubrike Nakupujte bez krutosti uvádza firmy, ktoré vraj vyrábajú svoje produkty bez využívania testov na zvieratách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu