Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama si znížil plat o päť percent: Solidarita s federálnymi zamestnancami

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama plánuje vracať päť percent svojho platu. Bude to jeho gesto solidarity s vládnymi zamestnancami, ktorí musia ísť na neplatenú dovolenku v dôsledku výrazných škrtov v štátnych výdavkoch, ktoré vstúpili do platnosti minulý mesiac.

Prezidentovo dobrovoľné zníženie platu sa zavedie spätne od 1. marca, keď sa začali uplatňovať škrty v štátnych výdavkoch, a potrvá najmenej do konca decembra. Informoval o tom v stredu predstaviteľ americkej administratívy, ktorého v správe citovala tlačová agentúra Reuters.

Obama zarába 400.000 dolárov (311.820 eur) ročne. Podľa predstaviteľa administratívy sa prezident rozhodol pre päťpercentné zníženie platu, ktoré bude celkovo predstavovať 20.000 dolárov (15.600 eur), pretože podobné škrty vo výdavkoch postihli vládne úrady nepatriace do sféry obrany.

Škrty vo výdavkoch znamenajú, že mnoho úradov musí zachovať svoje základné fungovanie a tak posiela zamestnancov na neplatené čiže nútené dovolenky.

Prezidentovo gesto nasledovalo po tom, čo najvyšší predstaviteľ ministerstva obrany Chuck Hagel oznámil, že vráti časť svojho platu. Tá sa bude rovnať mzde, o ktorú prídu civilní zamestnanci. To znamená, že minister obrany Hagel vráti vláde mzdu za 14 pracovných dní, teda približne 10.750 dolárov (8380 eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu