Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obama nebude mať tradičný prejav: Zastúpi ho matka zastreleného školáka

David and Francine Wheeler prišli o svojho syna (6)
David and Francine Wheeler prišli o svojho syna (6) (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Tradičný príhovor k americkým občanom neprednesie dnes prezident Barack Obama, ale matka jedného z detí, ktoré prišli o život vlani pri masakre v základnej škole v Newtowne, štát Connecticut.

Ako v noci nadnes spresnil Biely dom, príhovor prečíta Francine Wheelerová, ktorej šesťročný syn Ben zomrel spolu s 19 ďalšími deťmi a šiestimi dospelými pri streľbe v Sandy Hook Elementary School.

"Stále diskutujeme o rozumných opatreniach, ako znížiť násilie s použitím strelných zbraní a zachrániť životy, jedna vec musí byť veľmi jasná: nikto nemá dôležitejší a zásadnejší názor na túto problematiku ako rodiny, ktoré stratili niekoho milovaného," uviedol v noci nadnes hovorca Bieleho domu Jay Carney.

Rodičia obetí newtownského masakru tento týždeň vo Washingtone lobovali za sprísnenie zákonov o vlastníctve zbraní. V emotívnej debate o kontrole strelných zbraní v USA nastal významný krok vpred, keď Senát vo štvrtok otvoril diskusiu o zákone - štyri mesiace po tom, čo strelec zabil 20 prvákov a šesť učiteliek na základnej škole v meste Newtown v štáte Connecticut.

Zástancovia kontroly zbraní z oboch hlavných amerických strán odstránili v procedurálnom hlasovaní prvú prekážku, čo umožnilo začať samotnú diskusiu o zákone. Začatie diskusie schválili pomerom hlasov 68 k 31. Republikánom a niekoľkým demokratom sa teda nepodarilo iniciatívu prekaziť.

Návrh zákona, o ktorom budú zákonodarcovia rokovať, sprísňuje previerky ľudí, ktorí si budú chcieť kúpiť zbraň, zvyšuje tresty za ilegálny predaj zbraní a posilňuje bezpečnosť v školách. Tento návrh je miernejší oproti výzvam, aby vláda zakázala typ útočných pušiek a veľkých zásobníkov munície, aké použil páchateľ v Newtowne. Ďalšie návrhy zákonov a dodatky budú podľa očakávania predložené v priebehu samotnej debaty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu