Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je Cyprus zachránený? Parlament prijal prvý balík zákonov na ozdravenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyperský parlament dnes schválil balík troch kľúčových zákonov potrebných na ozdravenie finančného systému krajiny a odvrátenie hroziaceho bankrotu. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Prvý zo zákonov sa týka reštrukturalizácie bánk, druhý obmedzenia finančných transakcií v čase krízy a posledný založenia tzv. fondu solidarity.

Vláda, ktorá sa snaží zaistiť si finančnú pomoc od EÚ a odvrátiť finančnú krízu, tak získala nástroj, pomocou ktorého môže rozdeliť aktíva na "dobré" a "zlé", a tak aj vytvoriť "zlú banku", čo umožní jej následnú likvidáciu. Zákon sa zrejme bude v prvom rade aplikovať na reštrukturalizáciu Cyprus Popular Bank, ale tak, aby sa to zaobišlo bez negatívneho dopadu na bežných klientov, uviedla agentúra DPA.

Zákon o založení tzv. fondu solidarity predpokladá znárodnenie časti finančných prostriedkov dôchodkových spoločností.

Ide o prvú sériu zákonov, vďaka ktorým má Cyprus získať 5,8 miliardy eur potrebných na to, aby mohol s EÚ a Medzinárodným menovým fondom ako dôveryhodný partner podpísať dohodu o pôžičke vo výške 10 miliárd eur a vyhnúť sa tak bankrotu, ako aj o poskytnutí likvidity miestnym bankám zo strany Európskej centrálnej banky.

O ďalších zákonoch bude cyperský parlament rokovať počas víkendu. Počas zasadnutia, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia vlády, sa pred budovou parlamentu konala búrlivá demonštrácia. Jej účastníci na protest proti prijímaným zákonom podpálili vlaku EÚ, žiadali vystúpenie Cypru z eurozóny a vypísanie referenda o zmluvách s trojicou kreditorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu