Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sonda Voyager 1 definitívne opustila slnečnú sústavu

Voyager 1
Voyager 1 (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká medziplanetárna sonda Voyager 1 prekročila hranice slnečnej sústavy ako vôbec prvý objekt vyrobený človekom. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nové zistenia astronómov.

Podľa štúdie publikovanej v odbornom časopise Geophysical Research Letters Voyager 1 definitívne opustil solárny systém ešte minulý rok, keď sa dostal do vzdialenosti približne 18 miliárd kilometrov od Slnka.

Vedci už 25. augusta minulého roku zaznamenali v okolí sondy pokles úrovne slnečného žiarenia a súčasne výrazný nárast výskytu častíc kozmického žiarenia z medzihviezdneho priestoru.

"Povedal by som, že (Voyager) je mimo normálnej heliosféry. Sme v novej oblasti. A všetko čo teraz meriame je odlišné a vzrušujúce," konštatoval profesor astronómie Bill Webber.

Kozmickú sondu Voyager 1 vypustila NASA do vesmíru 5. septembra 1977, aby preskúmala a vyfotografovala vzdialené planéty slnečnej sústavy.

Po splnení týchto úloh pokračovala k lete k jej okraju a v posledných rokoch sa venovala výskumu heliosféry, kde sa vplyv Slnka stretáva s medzihviezdnym priestorom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu