Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vesmírna agentúra má plán na záchranu Zeme pred nárazom asteroidu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ESA)

BRATISLAVA - Blízky prelet planétky 2012 DA14 okolo Zeme v rovnaký deň, ako do Čeľabinskej oblasti v Rusku spadol meteorit, donútil vedcov dať hlavy dohromady a začať pracovať na riešení takejto nepredvídanej situácie. Európska vesmírna agentúra (ESA) spolu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) pripravujú misiu s názvom AIDA, ktorá má za cieľ nájsť spoľahlivú ochranu Zeme pred hrozbami z vesmíru.

Výskumné centrá sa zhodli, že kozmická loď by sa mala zamerať na asteroid Didymos, ktorý sa najbližšie k Zemi dostane v roku 2022, a to na vzdialenosť 11 miliónov kilometrov. Ide o binárne teleso s dvomi asteroidmi obiehajúcimi okolo seba, pričom jedno má približne 800 a druhé asi 150 metrov.

Vesmírna agentúra má plán
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ESA)

Medzinárodná misia vyšle vlastne dve malé plavidlá, ktoré budú mať odlišné úlohy. Kým jedna sonda vrazí do menšieho objektu rýchlosťou okolo 6,25 km/s, druhá bude zaznamenávať, čo sa v tej chvíli deje, aké stopy zrážka zanechá a či sa jej podarí vychýliť asteroid zo svojej dráhy. Vyhodnotenie bude mať na starosti materská loď.

Podľa vedcov nepredstavuje Didymos žiadne riziko pre našu planétu, ale príde dosť blízko, aby bol pozorovateľný ďalekohľadmi. ESA zároveň vyzvala odborníkov, aby do 15. marca posielali svoje pripomienky a experimenty, ktoré sa môžu týkať viacerých oblastí od planetárnej vedy až po inovácie pri letoch kozmických lodí.

ESA zároveň začala pracovať aj na projekte monitorovacej siete, ktorá by dokázala zisťovať vo vesmíre malé asteroidy, ktoré môžu prípadne ohroziť Zem. Malo by ísť fakticky o systém včasného varovania obyvateľstva.

"Teraz sú zaznamenávané hlavne väčšie objekty. Identifikovaných bolo približne 99 percent veľkých asteroidov s priemerom vyše jeden kilometer," pripomenul podľa agentúry AFP vedúci programu pre ochranu pred hrozbami z vesmíru Nicolas Bobrinsky.

Podľa neho ale nebezpečenstvo predstavujú oveľa početnejšie malé asteroidy. Podľa Bobrinskeho sa v slnečnej sústave vyskytuje okolo jedného milióna asteroidov s priemerom 50 metrov a pri približne 10 000 z nich astronómovia vypočítali, že môžu skôr či neskôr skrížiť cestu Zemi.

"To znamená, že väčšina objektov, ktoré sa môžu jedného dňa objaviť a naraziť do nás, ešte nebola zistená. Čaká nás obrovské množstvo práce," povedal.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu