Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci prekvapujú: Vesmír je o 80 miliónov rokov starší!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Vesmír je o 80 miliónov rokov starší, než sa doteraz predpokladalo. Naznačujú to výsledky výskumov z obdobia tesne po takzvanom veľkom tresku, o ktorých dnes informovala Európska vesmírna agentúra (ESA). Veľký tresk sa podľa nej udial pred 13,81 miliardami rokov. Zatiaľ sa pritom rámcovo uvádzal vek 13,7 miliardy rokov.

Pozorovanie, ktoré Európania urobili pomocou sondy Planck, tiež ukázalo, že sa vesmír rozpína ​​o niečo pomalšie a má o trochu menej temnej energie, než vedci mysleli. Inak ale podľa agentúry AP potvrdilo základné predpoklady o vzniku vesmíru.

Podľa nich boli na začiatku viditeľné časti vesmíru menšie ako atóm, ktoré počas zlomku sekundy explodovali, ochladili sa a veľmi rýchlo expandovali, dokonca rýchlejšie ako svetlo. "Odhalili sme základnú pravdu vesmíru. Teraz je o máličko menej toho, čomu nerozumieme," uviedol k novým poznatkom George Esfthathiou z univerzity v Cambridge, ktorý výsledky skúmania predstavil.

Planckov teleskop vyslala ESA do vesmíru v roku 2009 spolu s družicou Herschel. Obe zariadenia, ktoré stáli 1,8 miliardy eur, vtedy označovali ako "najsofistikovanejšie", ktoré kedy boli postavené.

Teleskop Planck, ktorého misiu pripravovali astronómovia cez dve desiatky rokov, svoju pozornosť zameriava predovšetkým na reliktné žiarenie, ktoré je svedectvom ranej fázy vývoja vesmíru. Fungovať by mal do konca roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu