Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri natáčaní reklamy zahynul žralok: Ochrancovia zvierat sa búria!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Firma Kmart chcela prilákať pozornosť zákazníkov na svoj tovar prostredníctvom reklamného spotu sa žralokom. Dostalo sa jej však nepríliš vítanej publicity, keď žralok kvôli nadmernému stresu zahynul. Ochrancovia zvierat sa kvôli tomu búria a požadujú zákaz používania zvierat pre podobné natáčania, píšu tlačové agentúry.

Diskontný reťazec Kmart si pre reklamu vybral žraloka dlhoplutvého, ktorého umiestnil do vonkajšieho bazéna v Los Angeles. Zviera dlhé 1,5 metra však čoskoro začalo javiť známky stresu a vyčerpania a uhynulo. To pobúrilo organizácie obhajujúce práva zvierat.

"Žraloky sú citlivé zvieratá, ktoré v zajatí vyžadujú vysoko špecializované a kontrolované prostredie," kritizovala použitie žraloka na natáčanie organizácia Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA).

Natáčanie bolo pritom autorizované asociáciou AHA, ktorá v USA využívanie zvierat vo filmoch a televízii povoľuje. Podľa zástupkyni Karen Rosao mal bazén objem 227 litrov vody, čo je pre tento druh žraloka dostačujúce. "Úprimne nevieme, prečo zviera uhynulo. Nezaobchádzali sme s ním zle a neublížili sme mu", povedala Rosao, podľa ktorej spočiatku žralok vyzeral zdravo a známky vyčerpania začal javiť náhle.

Potom mu už nepomohol ani prísun čerstvého kyslíka do vody ani dávka adrenalínu. Zahynul v priebehu niekoľkých hodín. Podľa ochrancov zvierat by AHA podobné produkcia nemala vôbec povoľovať. "Opäť to vyzerá, že zvieratá nikto nechráni pred zneužívaním, utrpením a smrťou," povedala agentúre AP viceprezidentka PETA Lisa Lang.

V Spojených štátoch rastie odpor voči neetickému zaobchádzaniu s "televíznymi" zvieratami. Vlani napríklad obmedzili vysielanie konskej show Luck na HBO potom, čo počas natáčania uhynuli tri kone. Spoločnosť Kmart vraj uhynutie žraloka vyšetruje, či chce reklamu natáčať ďalej, jej hovorca neuviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu