Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Taliani sa zhodli: Toto sú favoriti na nového pápeža!

Angelo Scola a Odilo Pedro Scherer
Angelo Scola a Odilo Pedro Scherer (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Viaceré talianske médiá sa v piatok zhodli na dvoch favoritoch voľby nového pápeža. Sú nimi Angelo Scola z Talianska a Odilo Pedro Scherer z Brazílie, informovala tlačová agentúra DPA.

Kardináli sa dnes zišli na piatom dni generálnej kongregácie, na ktorej vedú diskusie pred začiatkom konkláve. O jeho termíne by mali rozhodnúť popoludní po tom, ako do Vatikánu vo štvrtok dorazil posledný zo 115 kardinálov-voliteľov.
      
Podľa expertov na Vatikán píšucich pre noviny La Repubblica a La Stampa majú momentálne najlepšie vyhliadky na zvolenie 71-ročný milánsky arcibiskup Scola a 63-ročný arcibiskup Scherer zo Sao Paula.
      
Scola, ktorý má údajne podporu amerických a nemeckých kardinálov, je vnímaný ako reformistický kandidát. Má však len obmedzené skúsenosti činnosťou Rímskej kúrie a inštitúcií, ktoré pomáhajú pápežovi spravovať cirkev.
      
Scherer má na druhej strane podporu popredných kuriálnych kardinálov, ktorí by mohli byť naklonení zvoleniu neeurópskeho pápeža pod podmienkou, že post štátneho sekretára, druhého muža Vatikánu, dostane kardinál blízky kúrii.
      
Denník Il Messaggero spomenul aj meno kardinála Maura Piacenzu, konzervatívneho prefekta Kongregácie pre klérus, o ktorom noviny La Stampa minulú nedeľu písali ako o možnom kandidátovi na štátneho sekretára v prípade, ak by sa pápežom stal Scherer.
      
Väčšina znalcov Vatikánu však upozorňuje, že nikto z predpokladaných kandidátov nemusí s istotou dosiahnuť potrebnú dvojtretinovú väčšinu na zvolenie. Mohol by sa tak objaviť prekvapivý kandidát, na ktorom by sa zhodli protichodné strany.
      
Podľa denníka La Repubblica by kompromisným pápežom mohol byť maďarský kardinál Péter Erdő, arcibiskup ostrihomsko-budapeštskej arcidiecézy a súčasný predseda Rady európskych biskupských konferencií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu