Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Turisti pozor: Do Sixtínskej kaplnky sa už nedostanete!

Sixtínsku kaplnku zariaďujú pre konkláve, uzavreli ju pre verejnosť Zobraziť galériu (4)
Sixtínsku kaplnku zariaďujú pre konkláve, uzavreli ju pre verejnosť (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Tím 40 ľudí pod dohľadom inžiniera Paola Sagrettiho začal v Sixtínskej kaplnke s prípravami konkláve. Táto turistická atrakcia je preto od dneška pre verejnosť na určitý čas uzavretá, informovala rakúska agentúra APA.

Na streche Sixtínskej kaplnky treba nainštalovať približne dvojmetrový komín. Napojený bude na jednoduchú liatinovú pec, umiestnenú v ľavom zadnom rohu Sixtínskej kaplnky, v ktorej sa budú jeden alebo dva razy denne páliť hlasovacie lístky. Farba dymu oznámi výsledok voľby nového pápeža.

V prípade neúspešnej voľby sa k hlasovacím lístkom pridá látka, ktorá dym zafarbí na čierno. Ak bude voľba úspešná, z komína začne stúpať svetlý dym a pri tejto konkláve sa prvýkrát rozozvučia aj zvony.

Sixtínska kaplnka v roku 1978
Zobraziť galériu (4)
Sixtínska kaplnka v roku 1978  (Zdroj: SITA)

Počas konkláve sa budú používať tri urny. Všetky sú vyrobené z pozláteného bronzu a striebra a ich tvar pripomína veľké plytké misky s vekom. Zdobené sú teologickými symbolmi.

Špeciálna pec, kde sa budú páliť hlasovacie lístky
Zobraziť galériu (4)
Špeciálna pec, kde sa budú páliť hlasovacie lístky  (Zdroj: SITA)

Do prvej urny budú kardináli dávať svoje hlasovacie lístky, v druhej sa zhromaždia už zarátané lístky, ktoré sa potom spália. Tretia, uzamykateľná urna je určená pre chorých a telesne postihnutých kardinálov, ktorí nemôžu prísť voliť do Sixtínskej kaplnky.

Kardináli stále nie sú všetci, Benediktovi poslali telegram

Kardináli, ktorí sa z celého sveta zišli v Ríme, aby stanovili termín začiatku voľby nového pápeža, stále čakajú na piatich svojich kolegov. Aj bez nich však môžu dospieť k dátumu takzvaného konkláve, ktoré rozhodne o nástupcovi rezignovaného pápeža Benedikta XVI. Kardináli stále čakajú na Egypťana Antoniosa Naguiba, Nemca Karla Lehmana, Vientamčana Jeana-Baptista Phama Minha Mana, Poliaka Kazimierza Nycza a hongkonského duchovného Johna Hoana Tonga.

Tí by mali prísť v priebehu utorka alebo v stredu. Kardináli medzitým v utorok poslali Benediktovi ďakovný telegram, v ktorom ocenili jeho prínos pri vedení katolíckej cirkvi. Stodesiati prítomní duchovní z celého sveta ocenili jeho "neúnavnú prácu na viniciach pána".

Špeciálna pec, kde sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu