Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pohľad do zákulisia Sixtínskej kaplnky: Takto prebiehajú prípravy na konkláve!

V týchto sa priestoroch sa rozhodne o novom pápežovi. Zobraziť galériu (12)
V týchto sa priestoroch sa rozhodne o novom pápežovi. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Vo Vatikáne sa urýchľujú prípravy na s napätím očakávanú voľbu nového pápeža, ktorá začne v utorok, 12. marca, o 16:45 hod. Na streche Sixtínskej kaplnky sa dnes objavil komín, z ktorého bude ihneď po zvolení pápeža na konkláve tradične stúpať biely dym.

Kardináli sa dopoludnia zišli už na 9. generálnej kongregácii. Zasadajú od pondelka každý deň, v nedeľu ale budú mať voľno.

Remeselníci tiež začali v Sixtínskej kaplnke, v ktorej budú kardináli do konečného rozhodnutia o novom pápežovi uzavretí, pokladať provizórnu podlahu, aby sa ochránila tá pôvodná. Hlavne ale pripevnili tradičný komín, z ktorého sa bielym dymom oznámi prítomným veriacim na Námestí svätého Petra a televíznym divákom po celom svete, že bol zvolený 266. pápež.

Aj napriek svojej dôležitosti je inštalácia komína jednoduchou záležitosťou.
Zobraziť galériu (12)
Aj napriek svojej dôležitosti je inštalácia komína jednoduchou záležitosťou.  (Zdroj: SITA)

Dnešná generálna kongregácia sa podľa AFP zišla k príprave konkláve už len za účasti 115 voliteľov. Práve tento zbor ešte za účasti 153 kardinálov rozhodol v piatok, že konkláve začne v utorok. Voliť nástupcu Benedikta XVI., ktorý opustil pápežský úrad 28. februára, môžu len kardináli mladší 80 rokov.

Ako konkretizoval vatikánsky hovorca po dnešnej generálnej kongregácii, kardináli sa v utorok predpoludním od 10.00 hod zúčastnia v Bazilike svätého Petra na špeciálnej omši za dobrú voľbu pápeža (Pro Eligendo Romano Pontifice), ktorú bude celebrovať dekan kardinálskeho kolégia Angelo Sodano, informovali poľské médiá - tlačová agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24.

Konkláve začne prísahou o 16:45 hod

O 16.30 hod sa začne procesia, v rámci ktorej sa kardináli presunú z Pavlínskej kaplnky v Apoštolskom paláci do Sixtínskej kaplnky, dejiska konkláve a voľby pápeža. O 16.45 hod sa začne konkláve, v úvode ktorého kardináli zložia prísahu. Potom už všetci členovia kardinálskeho zboru, ktorí nepatria medzi voliteľov, opustia Sixtínsku kaplnku, ktorú hermeticky uzavrú a izolujú od okolitého sveta. Už od utorkového rána budú všetci volitelia bývať v Dome sv. Marty, odkiaľ to nebudú mať do Sixtínskej kaplnky ďaleko.

Tu budú zvyšní kardináli ubytovaní počas trvania konkláve.
Zobraziť galériu (12)
Tu budú zvyšní kardináli ubytovaní počas trvania konkláve.  (Zdroj: SITA)

Dĺžka trvania konkláve závisí od počtu volebných kôl, ktoré budú potrebné na úspešný výber nového pápeža. Na to je potrebná podpora dvojtretinovej väčšiny voliteľov, čo znamená hlasy 77 kardinálov.

Vo Vatikáne i inde sa množia špekulácie o zozname favoritov, medzi ktorými by sa malo rozhodnúť v prvých hlasovaniach. Zatiaľ sa podľa AFP hovorí o až šiestich vážnych kandidátoch. Ak z nich ale pri prvých hlasovaniach nikto nedostane viac než 20 hlasov, kardináli budú vyberať aj z kandidátov, ktorí nie sú považovaní za favoritov, tvrdí odborník na Vatikán John Allen.

Podľa neoverených informácií, ktoré prenikli na verejnosť z neverejných rokovaní kardinálov, dominuje v ich radoch presvedčenie o nutnosti hlbokej reformy Rímskej kúrie a zmien vo fungovaní vatikánskeho Štátneho sekretariátu (úradu vlády).

Napriek zhode názorov na nutnosť zmien talianske médiá považujú za málo pravdepodobné, že by sa tentoraz zopakoval "zázrak" spred ôsmich rokov a účastníci konkláve by zvolili nového pápeža v priebehu 24 hodín.

Zdá sa teraz takmer nemožné predvídať, kto sa stane novou hlavou rímskokatolíckej cirkvi. "Problém tohto konkláve je v tom, že na jeho začiatku nie je výrazný favorit, akým bol Joseph Ratzinger pri voľbe pápeža v roku 2005," vysvetlil agentúre AFP Allen.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu