Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež Benedikt XVI. odchádza: Sledujte s nami jeho posledné hodiny!

Benedikt XVI. pri rozlúčke s kardinálmi. Zobraziť galériu (12)
Benedikt XVI. pri rozlúčke s kardinálmi. (Zdroj: rv.va)

VATIKÁN - Pápeža Benedikta XVI. delia len hodiny od ohláseného odchodu z čela katolíckej cirkvi, ktorú viedol takmer osem rokov. Jeho posledný deň v úrade budú sledovať stovky miliónov ľudí po celom svete, a to nielen veriacich. Dobrovoľná rezignácie pápeža je v moderných dejinách prevratnou udalosťou, pretože v poslednom viac ako pol tisícročia všetci pontifikovia zastávali svoj ​​úrad doživotne.

14:45 Na letnom paláci, kam privezie pápeža po piatej hodine helikoptéra, už visí milé privítanie. "Ďakujeme Benedikt, sme s tebou."

Pápež Benedikt XVI. odchádza:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

14:35 V Nemecku, hlavne však v Bavorsku, ktoré je rodiskom odstupujúceho pápeža, sa dnes konajú ďakovné pobožnosti a večer, v okamihu, keď Benediktova rezignácia nadobudne platnosť, sa rozozvučia kostolné zvony. Ústredná ďakovná omša sa uskutoční v Katedrále sv. Hedvigy v Berlíne a zúčastní sa na nej aj kancelárka Angela Merkelová.

14:26 Agentúra Reuters si všimla, že medzi kardinálmi bol aj Roger Mahony napriek tomu, že bol online petíciou vyzvaný, aby do Ríma necestoval v súvislosti s tým, že sa snažil kryť kňazov podozrivých z pohlavného zneužívania detí. Z toho dôvodu bol zbavený všetkých povinností s účasťou verejnosti.

Roger Mahony.
Zobraziť galériu (12)
Roger Mahony.  (Zdroj: speroforum.com)

14:12 Podľa agentúry Reuters, 85-ročný pápež predniesol svoj príhovor po sediačky, ale prejavy úcty kardinálov, ktorí pred ním pokľakli a pobozkali mu prsteň, prijímal po stojačky. Tento 1,5-hodinový ceremoniál prerušil nakrátko len raz, aby sa napil vody.

Dekan kardinálskeho kolégia a bývalý vatikánsky štátny sekretár Angelo Sodano v príhovore pápežovi povedal, že kardináli sa vždy "s hlbokou láskou" snažili sprevádzať ho na jeho ceste a nasledovať jeho príklad. Na záver mu v mene všetkých kardinálov v nemčine, jazyku pápežovej "milovanej vlasti", zaželal: "Vergelt's Gott" (Boh vám žehnaj).

Pápež Benedikt XVI. odchádza:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Pápež Benedikt XVI. odchádza:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

13:29 Skupina mladých Madridčanov "zavesila" na internet dvojminútové video nazvané "Pre 85-ročného mladého muža", ktorým sa chcú poďakovať dnes odstupujúcemu pápežovi Benediktovi XVI. za jeho službu cirkvi. Za prvých päť dní si ich svedectvo pozrelo 60 000 ľudí. Ako informovala Catholic News Agency, iniciátorom projektu je Pablo Larrocha, ktorému sa nepáčilo mlčanie cirkvi po tom, ako Benedikt XVI. oznámil, že k dnešnému dňu sa vzdáva pápežského úradu. "Vnímal som mlčanie cirkvi a vôbec sa mi to nepáčilo," dodal.

12:58 Španielsky biskup Demetrio Fernández tvrdí, že v 20. storočí "Boh požehnal cirkev výnimočnými pápežmi" vrátane dnes odstupujúceho Benedikta XVI. Spresnil, že až na pár výnimiek ich cirkev už aj kanonizovala, alebo tento proces práve prebieha. "Sv. Pius X, Pius XII., Ján XXIII., Pavol VI., Ján Pavol I., Ján Pavol II. - cirkev nikdy nemala lepší zoznam pápežov tohto kalibru," vysvetlil biskup z Cordóby v liste zaslanom Catholic News Agency. "A Benedikt XVI. patrí na ten zoznam tiež," zdôraznil.

12:32 Pápež bude používať titul "emeritný pápež" alebo "emeritný pontifik rímsky". Ponechá si svoje pápežské meno Benedikt XVI. a nebude sa vracať k občianskemu menu Joseph Ratzinger. Ako oslovenie sa ďalej bude používať "Jeho Svätosť" - bude to teda rovnaká prax, aká panuje napríklad pri oslovovaní amerických prezidentov. Všetky bývalé hlavy Spojených štátov sa oslovujú "pán prezident", aj keď už sú mimo úrad.

12:10 Rozlúčka pápeža s kardinálmi sa skončila.

11:58 Benedikt XVI. sľúbil svojmu budúcemu nástupcovi "bezpodmienečnú úctu a poslušnosť". Podľa prvých komentárov potvrdil tak snahu zažehnať obavy pred rozpormi na mocenskom vrchole cirkvi, kedy budú existovať vedľa seba nový a bývalý pápež. Kardinálov vyzval, aby pri voľbe nového pontifika spolupracovali jednotne "ako orchester", v ktorom je možné dosiahnuť "dohodu a harmóniu". Slova sa na začiatku ceremónie ujal dekan kardinálskeho zboru Angelo Sodano, ktorý Benediktovi poďakoval za jeho pápežskú činnosť.

11:50 Lúčenie sa pokračuje. V Sále sv. Klementa neustále cvakajú spúšte fotoaparátov.

11:23 K Benediktovi XVI. postupne pristupujú všetci kardináli, aby sa s ním poslednýkrát rozlúčili v jeho funkcii. Nechýbajú vrelé slová a podania rúk.

11:15 Práve prebieha posledné oficiálne podujatie Benedikta XVI. v hlavnom pápežskom sídle pred ukončením jeho pôsobenia na čele rímskokatolíckej cirkvi.

11:05 Pápež Benedikt XVI. sa na súkromnom stretnutí v Sále sv. Klementa v Apoštolskom paláci lúči s kardinálmi. Jeho príchod sprevádzal potlesk.

10:58 Hoci Benediktove plány počas penzie sú skromné​​, bude ako biskup na odpočinku môcť využívať veľkorysú zdravotnú starostlivosť a najskôr sa o neho ďalej budú starať jeho doterajší lekári. Chod domácnosti zrejme bude ako doteraz zabezpečovať skupina nemeckých rádových sestier, ktorá ho sprevádzala už počas pontifikátu. Pretože v moderných cirkevných dejinách je Benedikt prvým pápežom, ktorý sa sťahuje z úradu, neexistuje žiadny precedens, ako by sa o neho mala cirkev postarať. Je však zvykom, že každá diecéza sa stará o zabezpečenie duchovných na odpočinku a bezpochyby sa dobre postará aj o emeritného pápeža.

10:37 Ani v posledný deň nemá pápež pokoj od útokov. Odstúpenie Benedikta XVI. z pápežského úradu vníma brazílsky teológ Leonardo Boff ako akt zúfalstva zoči-voči "morálnej skaze", ktorá zachvátila katolícku cirkev, ako aj voči vnútorným intrigám v Rímskej kúrii. Boff, ako jeden z hlavných predstaviteľov teológie oslobodenia, označil Benedikta za "pápeža bez charizmy, ktorý bol neschopný viesť cirkev". Jeho odstúpenie považuje za správny čin, ktorý otvorí cestu k veľkým zmenám v rámci cirkvi.

10:28 Po oznámení rezignácie pápež povedal, že sa po odchode z úradu bude modliť za cirkev. Jeho brat Georg Ratzinger prezradil, že Benedikt by určite rád poskytol radu svojmu nástupcovi, ak by o ňu nový pápež stál. Veľký diel času Benedikt venuje čítaniu a štúdiu: po svojom zvolení v roku 2005 si napokon nechal do svojho apartmánu priviezť rozsiahlu knižnicu s 20 000 zväzkami. Zrejme sa bude viac venovať aj svojim záľubám - hre na klavír, sledovaniu obľúbených čiernobielych komédií a mačkám.

10:22 Benedikt sa po dnešku odeje do prostého rúcha v pápežskej bielej farbe, neoblečie si teda obyčajnú čiernu kňazskú sutanu ani kardinálsku červenú. V skrini zostanú aj všetky obľúbené doplnky ako extravagantné klobúky. Namiesto červených topánok si obuje ručne šité hnedé topánky, ktoré dostal od mexických obuvníkov počas svojej minuloročnej návštevy.

Pápeža preslávili jeho raritné pokrývky hlavy.
Zobraziť galériu (12)
Pápeža preslávili jeho raritné pokrývky hlavy.  (Zdroj: SITA)

Pápež Benedikt XVI. odchádza:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

10:05 Benedikt sa bude oddnes asi tri mesiace zdržiavať v letnom sídle pápežov v Castel Gandolfo. Potom sa presunie do bývalého kláštora Mater Ecclesiae v juhozápadnej časti Vatikánu, ktorý sa pre jeho potreby upravuje. Podľa správ médií sa tam budú vatikánski záhradníci starať o 500 štvorcových metrov veľkú zeleninovú záhradu a ovocný sad, aby si emeritný pápež mohol ďalej dopriať obľúbenú pomarančovú marmeládu z vlastných zdrojov.

09:56 V súlade so skromnosťou pápežovu rezignáciu nebudú sprevádzať žiadne obrady či protokolárne akty.

09:45 Aj keď pápežský stolec dnes večer po odstúpení doterajšieho pápeža Benedikta XVI osirie, nezostane katolícka cirkev bez vedenia. Opraty Vatikánu na krátke obdobie do zvolenia nového pontifika prevezme kardinál komorník, jeden z najvyšších hodnostárov pápežskej kúrie. Práve k Tarcisiovi Bertonemu (78), ktorý je zároveň vatikánskym štátnym sekretárom, sa teraz bude upínať zrak veriacich - bude totiž zvolávať konkláve a riadiť voľbu pápeža.

Tarcisio Bertone (vľavo).
Zobraziť galériu (12)
Tarcisio Bertone (vľavo).  (Zdroj: SITA)

09:35 Pred piatou opustí pápež palác a limuzínou sa presunie na stanovisko heliportu, odkiaľ odletí do svojho letného sídla Castel Gandolfo pri Ríme, kde je naplánované pristátie okolo 17:25. Večer ešte naposledy požehná ľuďom z okna a úderom 20:00 ako papež skončí.

Letný palác Castel Gandolfo.
Zobraziť galériu (12)
Letný palác Castel Gandolfo.  (Zdroj: SITA)

Pápež Benedikt XVI. odchádza:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Pápež Benedikt XVI. odchádza:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

09:30 Ak by sa držal pravidelnej rutiny, tak okolo 13:30 ho čaká obed pozostávajúci z pôstneho jedla, akým sú ryby. Alkohol je v tomto období vylúčený. Zo zákulisia je však známe, že pápež má rád sladké, a tak je možné, že sa bude podávať jablkový závin či Sacherova torta.

09:15 Na odchádzajúceho pápeža dnes ešte čaká posledné pobozkanie jeho prsteňa kardinálmi a ich slová na rozlúčku. Benedikt XVI. pravdepodobne tiež ešte prednesie krátku reč, ale nič oficiálne v pláne nie je.

09:00 Zvyšok času až do jedenástej hodiny, kedy sa má stretnúť s kardinálmi môže vyplniť pravidelným čítaním vatikánskych novín Osservatore Romano a inej tlače. Predpokladá sa, že väčšina jeho vecí je už zbalená.

08:00 Čas na raňajky. Benedikt XVI. si musí odoprieť svoju obľúbenú kávu s mliekom kvôli problémom so srdcom a dať si iba čaj. Pre ostatných je však pripravené kapučíno s mliekom z jeho vlastnej biofarmy v Castel Gandolfo. Na stole vraj nesmie chýbať ani pomarančová marmeláda.

07:00 Nasleduje účasť na každodennej omši vo svojej súkromnej kaplke spolu so svojimi dvomi osobnými sekretármi a štyrmi talianskymi sestrami.

06:00 Benediktov dnešný program sa príliš nelíši od jeho bežného dňa. Vstal už pred šiestou ráno a polhodinku venoval pravidelnému čítaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu