Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Tragédia pokračuje: Počet obetí vzrástol na 14, zranených je už vyše 100

Výbuchy nastali v rušnej časti mesta Zobraziť galériu (2)
Výbuchy nastali v rušnej časti mesta (Zdroj: SITA)

NAÍ DÍLLÍ - Na 14 vzrástla bilancia mŕtvych z dvoch štvrtkových bombových útokov v meste Hajdarábád na juhu Indie, pretože počas noci zomreli traja zo zranených. Informoval o tom dnes minister vnútra Sušil Kumar Šinde po tom, ako navštívil miesta útokov.

Vyšetrovanie sa nachádza v počiatočnom štádiu a je ešte priskoro na to, aby bolo možné povedať, kto stál za útokmi, citovala ministra tlačová agentúra DPA. K útokom sa doteraz nik neprihlásil.

Dve bomby umiestnené 150 metrov od seba vybuchli v tesnom slede na trhovisku v obytnej štvrti, plnom ľudí. Polícia uviedla, že bomby boli uložené v desiatových škatuľkách na bicykloch. Tretia bomba explodovala pri autobusovej zastávke.

Podľa miestnej polície išlo o teroristické útoky, pričom spôsob realizácie a načasovanie na rušnú večernú hodinu naznačuje, že ich pripravila dobre vycvičená skupina.

Po udalostiach v Hajdarábáde preventívne vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti v indickej metropole Naí Dillí, v Bombaji a v ďalších veľkých mestách krajiny. 

Šesťmiliónový Hajdarábád je hlavným mestom indického štátu Ándhrapradéš, ktorý je prevažne hinduistický, samotná metropola je však domovom veľkej moslimskej komunity. Štvrtkové útoky sa odohrali v období zvýšeného napätia po tom, ako India popravila jedného z vodcov kašmírskych separatistov. Ide pritom o najkrvavejší incident svojho druhu v krajine od septembra 2011, keď bomba v Naí Dillí zabila 13 ľudí. Indický premiér Manmohan Singh útoky označil za "podlý čin", ktorého páchatelia "neuniknú trestu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu