Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Meteorit, ktorý vydesil svet: Rusi už našli jeho časti!

Miesto dopadu jedného z kúskov meteoritu
Miesto dopadu jedného z kúskov meteoritu (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vedcom sa po niekoľkodňovom pátraní podarilo nájsť prvé fragmenty meteoritu, ktorý minulý týždeň dopadol nad ruskou Čeľabinskou oblasťou a zranil pri tom 1200 ľudí. V pondelok o tom informuje tlačová agentúra RIA Novosti

Meteorit sa po vstupe do atmosféry rozpadol na približne sedem veľkých častí, z ktorých jedna dopadla do zamrznutého jazera, kde vytvorila v ľade otvor s priemerom osem metrov. Neďaleko diery našli odborníci niekoľko drobných úlomkov.

"Práve sme dokončili výskum a môžeme potvrdiť, že úlomky, ktoré našla naša výprava v oblasti jazera Čebarkuľ, skutočne majú meteorickú povahu," uviedol člen výboru Ruskej akadémie vied pre meteority Viktor Grochovskij.Podľa testov je to chondrid, kamenný meteorit, ktorý obsahuje asi desať percent železa.

Pád meteoritu vystrašil tisíce miestnych obyvateľov, približne 1200 ľudí vrátane troch stoviek detí utrpelo zranenia. Vo väčšine prípadov išlo o rezné rany po tom, ako silná tlaková vlna rozbila okná v rozsiahlej oblasti. Úrady odhadujú spôsobené škody na miliardu rubľov (približne 25 miliónov eur).

Piatková udalosť pripomenula incident v ruskej Tunguskej oblasti v Krasnojarskom kraji z roku 1908. Asteroid s priemerom 50 metrov vtedy niekoľko kilometrov nad zemských povrchom explodoval, pričom jeho výbuch mal byť tisíckrát silnejší ako výbuch atómovej bomby zhodenej na Hirošimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu