Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Južná Kórea vypustila svoju prvú raketu

Južná Kórea vypustila svoju prvú raketu
Južná Kórea vypustila svoju prvú raketu (Zdroj: SITA)

SOUL - Južná Kórea vypustila v stredu svoju prvú vesmírnu raketu s výskumným satelitom. Stalo sa tak v čase napätých vzťahov so Severnou Kóreou, sčasti spôsobených nedávnym úspešným vystrelením rakety Pchjongjangu.

Išlo pritom už o tretí pokus Soulu za posledné štyri roky umiestniť satelit na obežnú dráhu. Úspešný odpal sa uskutočnil z vesmírneho strediska na južnom pobreží krajiny.

Juhokórejský raketový program hnevá Severnú Kóreu, podľa ktorej je nespravodlivé, že sú na ňu uvalené sankcie OSN pre vypustenie rakiet dlhého doletu v rámci jej vesmírneho programu. Pchjongjang v decembri dokázal, že je schopný vystreliť raketu, ktorá by podľa Soulu mohla potenciálne zasiahnuť až San Francisco.

Predpokladá sa však, že krajina nemá technológiu na to, aby vystrelila jadrovú hlavicu schopnú zasiahnuť kontinentálne územie USA. Severokórejský decembrový test sa však aj tak považuje za úspech, aspoň čiastočný, keďže demonštroval schopnosť KĽDR umiestniť objekt do vesmíru. Podľa komunistického režimu Severu ide o satelit, ktorý však podľa všetkého nefunguje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu