Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Celý svet má Severnú Kóreu v zuboch: Prečítajte si, aké sankcie jej vymysleli!

Kim Jong
Kim Jong (Zdroj: SITA)

SOUL - Utorňajší jadrový test v Severnej Kórei bude mať pravdepodobne za následok uvalenie nových medzinárodných sankcií alebo sprísnenie doterajších opatrení, ktorými Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) odpovedala na predošlé skúšky strategických zbraní v krajine. Pätnásťčlenný výkonný orgán OSN minulý týždeň varoval Severokórejčanov, že v prípade neuposlúchnutia výziev, aby od svojho zámeru upustili, bude nasledovať "veľmi tvrdá a dôrazná" reakcia.

Organizácia pritom iba nedávno odsúdila decembrové vypustenie severokórejskej družice pomocou rakety dlhého doletu a rozšírila existujúce sankcie, na čo Pchjongjang pohrozil, že ešte väčšmi posilní svoj vojenský a jadrový arzenál. Zástupcovia jednotlivých členov rady sa budú najnovším vývojom zaoberať na mimoriadnom zasadnutí, ktoré by sa malo konať ešte v utorok. Viaceré krajiny v súčasnosti uplatňujú voči Severnej Kórei taktiež vlastné súbory sankcií presahujúce rámec rezolúcií OSN. Agentúra SITA v tejto súvislosti prináša stručný prehľad opatrení, ktoré sú momentálne v platnosti:

Sankcie zo strany OSN

Bezpečnostná rada zaviedla a rozšírila opatrenia namierené proti severokórejskému režimu prostredníctvom štyroch rezolúcií, z ktorých prvú prijala po raketovom teste v roku 2006. Dokumenty taktiež reagujú na predošlé skúšky jadrových zbraní v rokoch 2006 a 2009 ako aj na odpálenie rakiet dlhého doletu v rokoch 2009 a 2012. Sankcie záväzné pre všetky členské krajiny OSN obsahujú:
úplné embargo na dodávky, predaj alebo iné presuny zbraní a súvisiaceho materiálu do Severnej Kórey ako aj na obstarávanie rovnakých položiek v krajine
zákaz dovozu a vývozu vybraných druhov tovaru a technológií
zákaz vývozu luxusného tovaru
zmrazenie finančných prostriedkov a iných ekonomických zdrojov subjektom zaradeným na príslušný zoznam
zákaz cestovať pre vybraných jednotlivcov
opatrenia s cieľom zabrániť nelegálnemu obchodovaniu s jadrovými, chemickými alebo biologickými zbraňami, balistickými raketami a súvisiacim materiálom a technológiami

Sankcie zo strany Európskej únie

Nad rámec opatrení zo strany OSN si únia vytvorila vlastný zoznam položiek, na ktoré sa vzťahuje zákaz vývozu, ako aj subjektov a jednotlivcov, ktorým zakázala vstup na svoje územie a zmrazila majetok. Dvadsaťsedmička taktiež sprísnila dohľad nad aktivitami európskych finančných inštitúcií spolupracujúcich s bankami v Severnej Kórei a posilnila kontroly prepravovaného nákladu.

Sankcie zo strany Spojených štátov

Sankcie uplatňované Washingtonom umožňujú zhabanie majetku ktorémukoľvek jednotlivcovi alebo subjektu, ktorý napomáha Severokórejčanom pri obchodovaní so zbraňami, prepieraní alebo falšovaní peňazí, pašovaní hotovosti a obchodovaní s narkotikami. Občania USA majú zakázané registrovať v Severnej Kórei plavidlá, zatiaľ čo obstarávanie akéhokoľvek tovaru, služieb alebo technológií v krajine podlieha špeciálnemu povoleniu.

Sankcie zo strany Južnej Kórey

Vzťahy medzi Severnou a Južnou Kóreou sú obmedzené už len pre skutočnosť, že znepriatelené štáty sú od konfliktu v 50. rokoch formálne stále vo vojnovom stave. Južná Kórea zakázala všetok cezhraničný obchod a investície na Severe po tom, ako v marci 2010 došlo k potopeniu jednej z juhokórejských vojenských lodí po údajnom zásahu severokórejským torpédom. Jedinú výnimku zo sankcií dostala spoločná priemyselná zóna zriadená v roku 2004 na severokórejskej strane hranice.

Sankcie zo strany Japonska

Jednostranné sankcie zavedené po jadrových testoch v rokoch 2006 a 2009 obsahujú zákaz akéhokoľvek dovozu alebo vývozu ako aj zákaz používania japonských prístavov severokórejskými loďami. Japonský premiér Šinzo Abe v reakcii na posledné udalosti vyhlásil, že Tokio bude prísnejšie kontrolovať personál jednej z hlavných prokórejských organizácií v krajine.

Sankcie zo strany Austrálie

Sankcie uplatňované austrálskou centrálnou bankou obsahujú obmedzenia vzťahujúce sa na finančné prevody medzi subjektmi alebo jednotlivcami naviazanými na severokórejské jadrové alebo raketové programy. Austrália taktiež uplatňuje všeobecný zákaz vydávania víz občanom Severnej Kórey a neumožňuje vo svojich prístavoch kotviť plavidlám so severokórejskou vlajkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu