Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zahraničné médiá si Zemana podali: Špinavá kampaň a ľútosť nad českou politikou!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Ako nevyužitie šance na zmenu politického štýlu v krajine a zvolení provinčnosti hodnotia dnes nemecké médiá voľbu Miloša Zemana ako prezidenta Českej republiky. Rakúska tlač prisudzuje jeho víťazstvo "špinavej protinemeckej kampani" a obáva sa budúcich rozporov s rakúskymi pravicovými populistami, ktorí sa budú snažiť získavať lacné politické body protičeskými výpadmi.

"Škoda, Česi sa mohli v sobotu pri voľbe nového prezidenta rozhodnúť pre skutočný nový začiatok v politike. Povolaním sociálneho demokrata Miloša Zemana do najvyššieho úradu sa to nestane," myslí si komentátor Handelsblatt, podľa ktorého je budúca hlava štátu "mužom statusu quo", teda zachovanie súčasného stavu. Zrejme omylom pritom vo svojom príspevku opakovane nastupujúceho prezidenta prekrstil na "Mikloša".

"Škoda, Česko sa mohlo v najbližších rokoch trochu výraznejšie premeniť a otvoriť. Ale úplne zjavne na to väčšina obyvateľov nie je pripravená," domnieva sa Handelsblatt. S podobným názorom prišiel aj server týždenníka Die Zeit. "Svojou voľbou prezidenta sa Česko pripravilo o šancu na zmenu politického štýlu," domnieva sa jeho korešpondentka. Zeman podľa nej urobil zo svojej provinčnosti svoj politický program a oslovil tým tú časť spoločnosti, ktorá sa cíti neistá v súčasnom globalizovanom a individualizovanom svete.

Za súčasť tejto "pohodlnej provinčnosti" považuje korešpondentka Die Zeit aj vyostrenú debatu o histórii a sudetských Nemcoch, ktorá podľa nej nemá nič spoločného s česko-nemeckými vzťahmi, ale ktorá bola predovšetkým "bojom starších a menej vzdelaných ľudí o zachovanie nacionálnej interpretácie - v tomto prípade historického líčenia Čechov ako obetí -, ktorá pomáha chrániť pred tým novým, ktoré prichádza zvonku ".

Nemecký nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung sa vo svojom komentári venuje porazenému Karlovi Schwarzenbergovi. Ten podľa neho neuspel, "pretože ho Česi neberú ako svojho". "Napriek tomu, keď pre niekoho, ako je on, hlasuje cez 40 percent obyvateľov malého českého národa, ktorý verí, že je obkľúčený zlými susedmi, nemusí sa cítiť ako porazený," poznamenáva denník v narážke na diskusiu o Benešových dekrétoch a odsunu sudetských Nemcov vo volebnej kampani.

Tej sa v dnešných komentároch široko venujú rakúske denníky. Podľa Die Presse vďačí Zeman za svoje zvolenie "bezprecedentnej protinemeckej špinavej kampani" proti Schwarzenbergovi. "Začína to dosť zle," konštatuje viedenský list s ohľadom na budúce vzťahy Česka s Nemeckom a Rakúskom.

Podľa Die Presse je síce mnohých Čechom zrejmé, že povojnové vysídlenie Nemcov bolo bezprávím, celospoločenská zhoda na tom ale zatiaľ nie je. "A tiež nebude, kým bezohľadní lovci hlasov ako budúci prezident budú kvôli krátkodobému kalkulu používať sudetskú otázku ako nástroj," mieni Die Presse. "Ľavicový populista Miloš Zeman vyvolal vo svojej volebnej kampani hrozný súbor prízrakov minulosti. Ešte hroznejšie bolo ale sledovať, ako ľahko a úspešne sa nechá aj v Česku s týmito prízrakmi zaobchádzať," píše rakúsky Kurier, podľa ktorého "je desivé, ako ľahko sa ešte dnes vyvolávajú emócie krvavými dejinami 20. storočia ".

Česko v tom podľa denníka ale nie je výnimkou. "V Budapešti snívajú veľkouhorské sny, v Poľsku, keď je potreba, sa používa nenávisť voči nemeckej menšine, a i v bohatom Južnom Tirolsku možno vášne rozpútavať heslami ako 'Preč od Ríma'," poznamenáva Kurier. "To, že nový (český) prezident nehanebne využíva tejto histórie pre svoj volebný boj, nie je žiadnym dobrým znamením pre budúce roky," usudzuje denník, ktorý sa obáva, že sa aj v Rakúsku ozvú "majstri osvedčených resentimentov voči zlým Čechom", ktorí sa budú snažiť zbierať lacné politické body u pravicových voličov.

"Možno prakticky počítať s tým, že nový pán na Pražskom hrade nimi hodenú loptu nenechá ležať. Snáď sa nájde niekto, kto bude mať odvahu tento falošný duet ľavicového populizmu z jednej strany a pravicového populizmu zo strany druhej prerušiť - možno u nás na Hofburgu," vkladá Kurier nádeje do rakúskeho prezidenta Heinza Fischera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu