Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentské voľby v ČR budú zrejme doznievať na súdoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Podnetmi súvisiacimi s nedávnou kampaňou pred českými prezidentskými voľbami sa zrejme ešte istý čas budú zaoberať tamojšie súdy.

Na Mestský súd v Prahe čaká žaloba advokáta Milana Hulíka, ktorý už pred niekoľkými týždňami napadol údajné nezrovnalosti vo financovaní kampane Miloša Zemana. Aj keď by súd túto žalobu uznal, na výsledky volieb to nebude mať žiadny vplyv. Zákon totiž nestanovuje žiadne sankcie. Miloš Zeman však opakovane verejne prisľúbil, že zistí pôvod všetkých na podporu získaných finančných prostriedkov.

Podľa slov Hulíka vo vysielaní spravodajskej televízie ČT24 však  Zeman nesplnil svoju povinnosť, vyplývajúcu z volebného zákona. Mal totiž povinnosť uviesť pôvod vložených peňazí na transparentný účet. Pôvodca podľa advokáta chýba u čiastky 6,7 milióna Kč, Miloš Zeman však v tejto súvislosti opakovane hovoril iba o nepatrnom zlomku tejto sumy. Ak by sa podľa advokáta objasnenie neobjavilo ani vo vyúčtovaní, žalobu by ešte rozšíril.

Už v utorok by sa oficiálne volebné výsledky mali objaviť v zbierke zákonov. Od stredy do 5. februára budú môcť samotní voliči, ale aj poslanci alebo senátori, ktorí nominovali niektorého z kandidátov, podať proti ním sťažnosť na Najvyšší správny súd ČR. Dôvodom môže byť také porušenie pravidiel stanovených volebným zákonom, ktoré mohlo ovplyvniť výsledok volieb. Najvyšší správny súd ČR musí o všetkých podaných návrhoch rozhodnúť do 15 dní od ich doručenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu