Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál s konskými hamburgermi vyráža dych: Mäso bolo z Poľska!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBLIN – Zase Poľsko! V prípade z Írska, o ktorom sme vás informovali pred dvoma týždňami, našli vinníka. Hovädzie s prímesou konského mäsa, ktoré írsky výrobca hamburgerov Silvercrest dodával vo svojich produktoch maloobchodným reťazcom Tesco a ďalším predajcom, pochádzalo z Poľska. Uviedlo to írske ministerstvo poľnohospodárstva.


Tesco, ktorého prevádzky sú zastúpené aj na Slovensku, už dávnejšie všetky produkty od spoločnosti Silvercrest stiahlo z predaja.

Podľa odborníkov na bezpečnosť potravín nepredstavuje prímes konského mäsa pre zákazníkov žiadne riziko. Prípad napriek tomu vyvolal pochybnosti ohľadom fungovania systému dodávok potravín, napísala agentúra Reuters.

Írsky Úrad pre bezpečnosť potravín (FSAI) testoval prítomnosť konskej a prasacej DNA. Z 27 hovädzích burgerov malo desať z nich pozitívny test na konskú a 23 z nich zase na prasaciu DNA.

Írske ministerstvo pôdohospodárstva vyhlásilo: „Ďalšie testy poľských surovín obsahovala až 20 % konského DNA v pomere k hovädziemu mäsu. To potvrdzuje predchádzajúce výsledky, podľa ktorých sa v poľských surovinách nachádzalo konské mäso.“

„V Írsku nie je zvykom jesť konské mäso, a preto sa neočakáva, že ho nájdete v hamburgeroch. Je to rovnaké, ako keď sa niektoré náboženské skupiny stránia konzumácie napríklad bravčového mäsa,“
zhodnotil šéf FSAI Alan Reilly s tým, že spotrebitelia sa i napriek tomuto nepríjemnému zisteniu nemusia obávať o svoje zdravie.

Kvôli škandálu s konským mäsom v Írsku pozastavili prevádzku v továrni na spracovanie potravín. Firma vtedy uviedla, že kontamináciu hovädzieho mäsa mäsom konským zapríčinil jeden z dodávateľov. Inšpektori v Írsku a Británii našli hamburgery s konským mäsom v množstve írskych a britských supermarketov.

Niektoré vzorky, ktoré sa objavili v najväčších obchodných reťazcoch Tesco, Iceland, Lidl, Aldi a Dunnes Stores, odhalili aj prítomnosť bravčového mäsa. Koncern ABP Foods stiahol približne desať miliónov burgerov, u ktorých bol predpoklad, že sa mohlo dostať do styku s konským mäsom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu