Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Záchranná akcia vo Viedni: Po zrážke vlakov 40 zranených, päť vážne!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - V rakúskej Viedni prišlo v pondelok k čelnej zrážke dvoch plne obsadených vlakov, ktorá si vyžiadala desiatky zranených, z nich piati sú vo vážnom stave. Na miesto privolali až 25 hasičských vozidiel, sanitky aj záchranné vrtuľníky. Zo zničených vlakov museli vyslobodiť zakliesnené osoby experti s pomocou ťažkej hydraulickej techniky. Zrážka sa stala o 8.45 ráno v časti Penzing na západe rakúskej metropoly.

"Dvaja z vážne zranených sú v ohrození života, z nich jeden je vodič vlaku," cituje agentúra AFP hovorcu viedenskej záchrannej služby Ronalda Packerta. "Celkovo evidujeme 41 zranených," spresnil. Podľa Packerta je "šťastím v nešťastí", že k nehode prišlo v úseku neďaleko záchranárskej stanice, takže lekári boli na mieste činu "do niekoľkých sekúnd".

Záchranná akcia vo Viedni:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Záchranná akcia vo Viedni:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa prevádzkovateľa železníc spoločnosti Rakúske spolkové trate (ÖBB) je príčinou nehody pravdepodobne technická porucha na oboch vlakoch. Tie sa zo zatiaľ nejasných dôvodov pustili po tej istej trati v rovnakom čase. "Prišlo k technickej poruche," uviedla pre AFP hovorkyňa firmy Sarah Nettelová. "Jeden z vlakov dostal signál pohybu, ktorý nemal dostať," dodala.

V rovnakom úseku trate pritom prišlo k nehode aj v septembri uplynulého roka, incident si ale vtedy nevyžiadal žiadnych zranených. Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že za všetkým bola ľudská chyba - pracovník železníc stlačil nesprávne tlačidlo určujúce smer jazdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu