Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Z pekla šťastie: Amatér vykopal vyše 5-kilový zlatý nuget za 237 tisíc eur!

Cordell Kent ako šťastný nálezca
Cordell Kent ako šťastný nálezca (Zdroj: Kate Healy/The Courier)

MELBOURNE - Zlatý nuget vážiaci 5,5 kilogramu, ktorého hodnota je približne 300.000 austrálskych dolárov (236.800 eur), objavil v stredu amatérsky zlatokop s pomocou detektoru kovov pod zemou neďaleko starého náleziska zlata v austrálskom štáte Viktória.

Obchodník so zlatom Cordell Kent dnes agentúre DPA povedal, že nuget v tvare písmena ypsilon je dvakrát tak veľký, ako akýkoľvek iný z nedávnych nálezov v oblasti Ballaratu severne od Melbourne. Objavy zlata na zlatonosných poliach Ballarat a Bendigo vyvolali zlatú horúčku, ktorá viedla k strojnásobeniu austrálskej populácie zo 430.000 v roku 1851 na 1,7 milióna v roku 1871. Muž, ktorý pracoval v buši pri starom zlatom poli a chce zostať v anonymite, povedal Kentovi, že počul zvuk svojho detektoru. Bolo to také hlasné, že sa domnieval, že našiel časť nejakého autovraku. Keď odstránil zem, zbadal asi 60 centimetrov pod zemou kov jas kovu.

Namiesto autovraku našiel nuget vážiaci 5,5 kilogramu. "Nemohol uveriť tomu, čo vidí... Nuget meral 22 centimetrov," povedal Kent. Nálezca mal v stredu mimoriadne šťastie, pretože sa novému koníčku začal venovať na mieste, ktoré pred ním prešli stovky, možno tisíce zlatokopov.

"Viem o 40 profesionáloch, ktorí to tam prešli počas uplynulých 30 rokov, vrátane mňa, a chodili sme okolo toho," dodal Kent. Najväčší zlatý nuget objavili v Ballarate v roku 1858. Vážil 71,3 kilogramu a obsahoval vyše 99 percent zlata. Podľa Kenta si nálezca nuget zaslúžil, pretože jeho manželka sa sťažovala, že zbytočne investoval 6000 austrálskych dolárov do výkonného detektoru kovov.

Vzhľadom na zriedkavosť nálezu nugetov majú niekedy väčšiu hodnotu, ako je ich váha v zlate. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu