Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Významný americký činiteľ: Osemdesiat percent svetového zlata neexistuje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: kekeran.com)

LONDÝN - Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Toto príslovie asi najvýstihnejšie charakterizuje súčasný trend centrálnych bánk, ktoré častokrát obchodujú nie so skutočným kovovým zlatom, ale s jeho "papierovou" obdobou. Upozornil na to Zlatý protimonopolný výbor (GATA).

Myšlienku rozvinul sekretár a pokladník úradu Chris Powell, ktorý tvrdí, že banky v snahe podporiť vládne dlhopisy a udržať nízke úrokové sadzby manipulujú trh so zlatom. "Je dôležité, aby investori nakupovali skutočné zlato a nie papierové," uviedol pre televíziu CBNC Asia.

Powell odhaduje, že až "75-80 percent zlata, ktoré svet verí, že vlastní, neexistuje. Existuje iba tvrdenie bánk o zlate, ktoré je poistené centrálnymi bankami". Pokiaľ by to bolo naozaj tak, malo by to obrovský vplyv na cenu tohto vzácneho kovu. "Na určenie jeho ceny by potom nuly nestačili," dodal.

Pokladník ďalej odporúča, aby kupujúci nedržali zlato v bankovom systéme, ale aby sa orientovali len na to skutočné. Ak tak nespravia, naďalej bude pokračovať skrytá manipulácia s trhom a svet bude žiť v domnienke, že má zlato, ktoré vlastne neexistuje.

GATA je organizácia, ktorej hlavným cieľom je dokázať, že svetové centrálne banky, bullion banky (tie, ktoré obchodujú so zlatom, pozn. red.) a burzy výrazne nadhodnocujú množstvo zlata, ktoré držia, a s ktorým obchodujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu