Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Francúzsko je odhodlané legalizovať homosexuálne manželstvá aj napriek protestu

Víkendový protest proti legalizácii homosexuálnych manželstiev a adopcií
Víkendový protest proti legalizácii homosexuálnych manželstiev a adopcií (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Obrovský víkendový protest proti legalizácii homosexuálnych manželstiev a adopcií neoslabil odhodlanie francúzskej vlády čoskoro schváliť plánovaný reformný zákon. Vyhlásili to dnes vplyvní ministri francúzskeho kabinetu, ktorých citovala tlačová agentúra Reuters.

Počas jedného z najväčších protestov za posledné desaťročia v krajine pochodovalo v nedeľu Parížom približne pol milióna ľudí. Požadovali od prezidenta Francoisa Hollanda, aby stiahol návrh reformného zákona a uskutočnil najprv celonárodnú debatu, kým sa zmení definícia manželstva.

Mnoho protestujúcich povedalo novinárom, že do ulíc počas chladného zimného dňa vyhnalo davy ľudí to, že vláda sa chystá zaviesť spomínanú reformu, najmä právo homosexuálov na adopciu detí, čo mierna väčšina Francúzov odmieta. Demonštranti vyšli protestovať i preto, že vláda odmieta uskutočniť širšiu debatu na túto tému.

Hovorkyňa vlády Najat Vallaudová-Belkacemová, ktorá je aj ministerkou pre záležitosti žien, vyhlásila, že sa nič nezmenilo. Plán predložiť návrh reformy v parlamente koncom tohto mesiaca a schváliť ju do júna nerušene pokračuje, zdôraznila ministerka pre rozhlasovú stanicu Europe 1.

"Vláda je absolútne odhodlaná dosiahnuť cieľ - túto reformu, tento historický pokrok, ktorý nebude víťazstvom jedného tábora nad druhým, ale pokrokom celej spoločnosti," uviedla.

 "Zaregistrovali sme demonštráciu, ale bude sa o tom debatovať v parlamente a nie na ulici," dodala. Minister vnútra Manuel Valls povedal pre francúzsky denník Le Monde: "Vždy sme si mysleli, že protest proti tomu bude silný a aj bol... To je len ďalší dôvod, aby sme sa na cieľ, na schválenie zákona, naďalej sústredili."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu