Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Protesty nepomohli: Francúzsko schválilo reformu trhu práce

V utorok protestovali proti reforme trhu práce tisíce ľudí Zobraziť galériu (4)
V utorok protestovali proti reforme trhu práce tisíce ľudí (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzske Národné zhromaždenie schválilo dnes kontroverznú reformu trhu práce.Nová legislatíva umožní spoločnostiam v čase krízy "prispôsobenie" pracovného času a miezd, informovala agentúra DPA.

Okrem iného má zabrániť dlhodobému znižovaniu počtu pracovných miest. Na ochranu osôb s nízkymi príjmami sa budú môcť znižovať iba mzdy nad určitou hranicou, s čím však musí súhlasiť väčšina zástupcov zamestnancov. Zmeny čakajú zamestnancov aj v oblasti úprav týkajúcich sa ochrany zdravia a poistenia pre prípad nezamestnanosti.

Dôvodom reformy uskutočnenej socialistickou vládou je situácia na francúzskom trhu práce. Počet ľudí bez práce sa zvýšil už 22. mesiac v rade (dosahuje 10,8 percenta) a približuje sa k rekordu z roku 1997.

V utorok protestovali proti reforme trhu práce tisíce ľudí. Niektoré odborové zväzy sa obávajú "sociálnej regresie" a "podkopania práv zamestnancov". Návrh zákona musí ešte schváliť druhá komora parlamentu, Senát. Na rozdiel od Národného zhromaždenia v nej socialisti nemajú väčšinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu