Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Otrasné: Vandali podpálili mauzóleum!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TUNIS - Neznámi vandali podpálili slávne mauzóleum v mestečku Sidi Bou Said, vzdialenom od metropoly Tunis asi 20 kilometrov, ktoré je jedným z turistami najviac navštevovaných miest v krajine. Ako informovala agentúra AP, z podpaľačského útoku úrady podozrievajú moslimských extrémistov.

Prezidentská kancelária v dnešnom vyhlásení ostro odsúdila vandalský čin, vyzvala zlepšiť ochranu kultúrnych pamiatok a obvinila páchateľov "zločinu, že sa snažia zničiť kultúru krajiny v jej historických dimenziách".

Miestni obyvatelia zorganizovali pochod ulicami mestečka na protest proti zničeniu pamiatky, na ktorej sa po požiari preborila časť kupolovitej strechy.

K požiaru došlo v noci nadnes krátko po tom, ako polícia zadržala piatich ultrakonzervatívnych moslimov, ktorí podpálili iné mauzóleum v blízkosti Tunisu. V uplynulých mesiacoch sa uskutočnila celá séria podobných útokov, ktorých cieľom bola zrejme destabilizácia vlády, pripomenula AP. Ich páchatelia patria k saláfistom, ktorí presadzujú návrat k morálke zakladateľov islamu.

Tuniská vláda, vedená umiernenými moslimami, sa ujala moci v roku 2011 po ľudovom povstaní, ktoré zvrhlo prezidenta Zína al-Ábidína bin Alího. Pre svoje postoje musí súčasná vláda čeliť tlaku tých vrstiev spoločnosti, ktoré žiadajú, aby Tunisko dôsledne uplatňovalo islamské zákonodarstvo.  

Mestečko Sidi Bou Said je obľúbeným výletným miestom domácich a turistov. Okrem mauzólea je povestné aj svojimi úzkymi a strmými uličkami, kaviarničkami a čajovňami a tradičnými bielymi domami s modrými dverami. Mimoriadne si ho obľúbili aj výtvarní umelci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu