Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vandali úplne zničili Krasniansky zelovoc, otvorený bol len 10 dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Krasniansky zelovoc v noci nadnes zničili vandali. Pritom len pred desiatimi dňami ho slávnostne otvorili. Je to miesto, na ktorom si rodiny pestovali ovocie, zeleninu i bylinky.

Cieľom myšlienky rodinných záhrad v centre sídliska bolo naučiť najmä deti vážiť si potraviny dopestované vlastnými rukami.

Vandali vytrhali všetky sadenice zeleniny a byliniek, dolámali kríky a nechali za sebou spúšť. "Niektoré sadenice vytrhli aj s koreňmi, tie sa rodiny budú snažiť zachrániť, no veľa ich je polámaných tak, že z nich nič neostane," uviedla hovorkyňa Miestneho úradu v Bratislave-Rači Eva Miklánková.

"Je to obrovská škoda najmä z hľadiska času, energie, snahy a veľkej radosti, ktorú sme všetci z tejto záhradky mali," dodala spoluautorka projektu Lenka Antalová Plavuchová z Rodinného centra Ráčik. Tá spolu s ostatnými záhradkármi plánuje podať trestné oznámenie.

Na miesto činu dnes ráno prišli policajti, ktorí zaistili stopy na následnú expertízu. "Podľa obyvateľov Krasnian nešlo o náhodný vandalizmus, ale o organizovaný čin. Myslia si, že páchatelia zámerne počkali na odrastené rastliny, aby spôsobili čo najväčšiu škodu," doplnila Miklánková.

 K projektu Krasniansky zelovoc sa od začiatku pozitívne stavala aj mestská časť Rača, ktorá jeho realizátorom prenajala pri zdravotnom stredisku na Hubeného ulici pozemok o výmere 650 metrov štvorcových na päť rokov za symbolické nájomné. Na projekt prispela Nadácia SPP sumou 8070 eur a z participatívneho rozpočtu Bratislavy si nadšenci mohli zakúpiť náradie, hlinu a materiál za asi 1200 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu