Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pakistan sužujú osýpky: Za posledný rok zomrelo viac než 300 detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KARÁČÍ - Viac ako 300 detí vlani zomrelo v Pakistane na osýpky. Ide o dramatický nárast počtu prípadov úmrtí na túto infekčnú chorobu, pretože v roku 2011 lekári zaznamenali len 64 úmrtí. Ako príčinu uvádzajú tri po sebe nasledujúce roky, kedy Pakistan sužovali záplavy, napísala agentúra AFP.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo v Pakistane vlani na osýpky 306 detí, z toho 210 v jihopákistánské provincii Sindh, ktorej metropolou je Karáčí. Sindh zažil najhoršie záplavy v novodobej histórii v roku 2010, 2011 a 2012.

Väčšina z detí podľa WHO zomrela na komplikácie po osýpkach, ako sú zápaly pľúc, encefalitída a hnačky. Zhoršujúcim faktorom bola aj podvýživa. "Záplavy, evakuácia ľudí a nedostatok potravín zohrali veľkú úlohu vo vysokom počte úmrtí," uviedlo WHO.

Viac ako polovica úmrtí bola zaznamenaná v posledných troch mesiacoch roka 2012 a len za december zomrelo 50 detí.

Na osýpky nie je žiadny špecifický liek. Lieči sa iba prejavy ochorenia - horúčka a ďalšie nepríjemné symptómy. Toto ochorenie môžu sprevádzať komplikácie postihujúce dýchaciu a nervovú sústavu, medzi ktoré okrem zápalu pľúc a encefalitídy patria aj sekundárne bakteriálne infekcie, zápaly priedušnice, hnačka, hepatitída, zápal slepého čreva alebo zápal srdcového svalu.

Pakistan začal 31. decembra novú očkovaciu kampaň proti osýpkam v najhoršie postihnutých oblastiach, ktorá potrvá do 9. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu