Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Sever Talianska čelí masívnym zosuvom pôdy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BOLZANO - V údolí Val Badia na severe Talianska, sužovanom od štvrtka masívnymi zosuvmi pôdy, je situácia aj naďalej napätá. Platí to napriek skutočnosti, že rýchlosť pohybujúcich sa más zeminy klesla dnes sa z piatkových 80 metrov/hodinu na 10- až 15 metrov/hodinu. Vyplýva to z informácií agentúry APA.

V oblasti museli evakuovať 36 obyvateľov z desiatich obytných domov, ktorých ohrozoval konkrétny zosuv svahu. Do svojich príbytkov sa evakuovaní ani naďalej nemôžu vrátiť. Štyri iné objekty na samote Anvi zosuvy, ktoré postihli územie o celkovej rozlohe 40 hektárov, v piatok zničili.
      
Situáciu v Anvi i v Sottru nepretržite monitorujú desiatky zástupcov Civilnej ochrany, hasičského zboru, ale aj geológovia a vodohospodári.
      
Podľa odborníkov sa v súčasnosti ďalší vývoj v regióne, kde podobné udalosti zaznamenali podľa dostupných zdrojov už pred 200 rokmi, jednoducho nedá predvídať.
      
O pomoci poškodeným rozhodne krajinská vláda v pondelok.
      
O konkrétnych opatreniach do budúcnosti bude možné hovoriť až po tom, čo pominie súčasná akútna hrozba. Zainteresovaným robí vrásky na čele predovšetkým trend pohybu jedného zo svahov, ktorý predstavuje dokonca hrozbu posunu koryta rieky Gadera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu