Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Europoslanci posilnili ochranu obyvateľov pred hlukom z lietadiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) schválil dnes nové pravidlá, ktorých cieľom je spravodlivejšie a flexibilnejšie prideľovanie vzletových a pristávacích prevádzkových intervalov, ako aj ochrana obyvateľov pred hlukom z lietadiel.

Na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu však neprešiel návrh na posilnenie konkurencie v oblasti poskytovania služieb pozemnej obsluhy, ktorý europoslanci vrátili výboru EP pre dopravu na ďalšie prepracovanie. Podľa poslancov si snaha o zvýšenie efektivity letiskových služieb prostredníctvom ich liberalizácie vyžaduje širšiu diskusiu.

Namiesto zamietnutia návrhu Európskej komisie (EK) o službách pozemnej obsluhy, EP požiadal výbor, aby návrh prepracoval. Nové pravidlá by mali zvýšiť efektivitu a kvalitu letiskových služieb, ktoré využíva viac ako päť miliónov cestujúcich ročne.

"Hlavným cieľom návrhu je pripraviť toto odvetvie na globálnu konkurenciu a zaviesť minimálne štandardy kvality," uviedol spravodajca návrhu, poľský poslanec Artur Zasada.

Belgický europoslanec Said El Khadraoui však počas rozpravy vyzval na zamietnutie návrhu, keď uviedol, že EP by túto záležitosť mal nechať na členských štátoch, aby rozhodli o ďalšom otváraní trhu. Vo schválenom nariadení o prevádzkových obmedzeniach podmienených hlukom, sa uvádza, že pre každé letisko budú stanovené špecifické ciele pre zníženie hluku. V záujme ich dosiahnutia sa budú musieť dodržiavať spoločné pravidlá.

S cieľom umožniť miestnym úradom zvoliť čo najefektívnejšie opatrenia na zmiernenie hluku, poslanci presadili požiadavku na zohľadnenie zdravotných, hospodárskych a sociálnych aspektov v súlade s vyváženým prístupom stanoveným Medzinárodnou organizáciou civilného letectva (ICAO).

Parlament tiež schválil pravidlá pre prideľovanie pristávacích a vzletových prevádzkových intervalov (slotov) a ich výmenu (sekundárny obchod). Ich cieľom je zaistiť, aby boli nevyužité intervaly čo najskôr k dispozícii dopravcom, ktoré o ne prejavia záujem. Prevod intervalov však musí prebiehať transparentne a nemal by ovplyvniť na spojenie medzi regionálnymi letiskami a veľkými letiskovými uzlami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu