Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Europoslanci chcú bezpečnejší internet: Deti treba chrániť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Čím viac sa surfovanie na internete stáva pre deti samozrejmosťou, tým väčšmi je potrebné zamýšľať sa nad spôsobmi ich ochrany, uvádza sa v dnešnom uznesení Európskeho parlamentu (EP).

Europoslanci sa zhodli na tom, že členské štáty EÚ by mali vystupňovať úsilie v boji proti nelegálnemu a škodlivému obsahu a zabezpečiť, aby mohli deti využívať internet s menším rizikom.

 "Snažili sme sa vyvážiť základné práva maloletých v digitálnom svete - právo na prístup, poučenie a ochranu - a prostredníctvom nového prístupu chrániť ich práva ako digitálnych občanov, ktorí budú môcť rozvíjať svoje osobné záujmy," uviedla počas poslaneckej rozpravy spravodajkyňa uznesenia, talianska poslankyňa Silvia Costová.

 Podľa prieskumu realizovaného v členských štátoch využívajú mladí Európania vo veku 9 až 16 rokov počítač najmä na hranie a spracúvanie domácich úloh. Polovica detí vo veku 11 - 16 rokov pritom uvádza, že sa ľahšie vyjadrujú online, ako pri osobnom styku s ľuďmi.

Deti však môžu byť pri svojej práci na internete vystavené škodlivému obsahu s prvkami násilia, diskriminácie, sexizmu, pornografie a rasizmu, ktoré u nich môžu znížiť vnímanie urážky ľudskej dôstojnosti. Na internete sa tiež môžu stať obeťou podvodu, šikanovania, navádzania na sexuálny vzťah a obťažovania. Najmä šikanovanie a obťažovanie sa môže v niektorých prípadoch dostať z online prostredia do ich reálneho života bez toho, aby to rodičia spozorovali.

Text uznesenia EP preto navrhuje rozšírenie možností povinného aj dobrovoľného vzdelávania v oblasti digitálnych technológií pre deti, ako aj ich rodičov a učiteľov. Poslanci tiež vyjadrili podporu využívania technológií, ktoré uľahčujú rodičovskú kontrolu a obmedzujú tak prístup detí k nevhodnému obsahu, a privítali zámer zaviesť elektronický systém overovania veku.

Parlament tiež zdôraznil potrebu užšej spolupráce s tretími krajinami v snahe zabezpečiť rýchle odstránenie nelegálneho obsahu z internetových stránok registrovaných na ich území.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu