Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšia európska banka sa priznala k praniu špinavých peňazí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN/HONGKONG - Najväčšia európska banka HSBC sa priznala k praniu špinavých peňazí. Stala sa tak prvou bankou na svete, ktorá niečo také urobila. S ministerstvom spravodlivosti Spojených štátov sa už dohodla, že dobrovoľne zaplatí rekordnú pokutu 1,92 miliardy dolárov (asi 1,49 miliardy eur). Pred podpisom je aj dohoda s ďalšími americkými orgánmi a s úradmi vo Veľkej Británii.

"Prijímame zodpovednosť za chyby z minulosti. Už raz sme povedali, že je nám to nesmierne ľúto a dnes to hovoríme znova," povedal generálny riaditeľ Stuart Gulliver, keď o dohode informoval. "Dnešná HSBC je od základov iná organizácia, ktorá sa líši od tej, ktorá sa tých chýb dopustila," pokračoval šéf HSBC.

HSBC je globálna banka, ktorá má hlavné aktivity v Európe a v Ázii. Američania ju vyšetrovali niekoľko rokov a sústredili sa na prevody miliárd dolárov do krajín, ako je Irán. Teda do tých častí sveta, ktoré podliehajú medzinárodnému embargu. Cez HSBC zrejme prali špinavé peniaze aj zločinecké organizácie, vrátane mexických drogových kartelov.

V reakcii na škandál odstúpil v júli zo svojej funkcie manažér David Bagley, ktorý v skupine zodpovedal za dodržiavanie etických štandardov. Začiatkom novembra HSBC informovala, že na pokuty súvisiace s vyšetrovaním v USA vyčlenila 1,5 miliardy dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu