Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rozhlasová stanica kvôli smrti Saldanhaovej (†46) preskúma pravidlá vysielania

Jacintha Saldanh
Jacintha Saldanh (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrálska rozhlasová stanica, ktorá je terčom kritiky kvôli fingovanému telefonátu do londýnskej nemocnice kvôli tehotnej vojvodkyni z Cambridge, dnes prisľúbila, že preskúma svoje pravidlá pre vysielanie. Britská polícia tiež kontaktovala austrálske úrady kvôli prípadnému vyšetrovaniu po tom, čo bola sestrička (†46), ktorá prijímala telefonát, nájdená v piatok mŕtva.

Úmrtie Jacinthy Saldanhaovej vyvolalo v Británii šok a vedenie nemocnice kráľa Edwarda VII. si v sobotu sťažovalo na stanici 2Day FM, ktorej moderátori si zo Saldanhaovej vystrelili. Sestrička v utorok ráno prijala telefonický hovor, v ktorom moderátorka Mel Greigová predstierala, že je britská kráľovná. Saldanhaová nepoznala, že ide o žart, a prepojila ju k zdravotnej sestre vojvodkyne. Tá potom prezradila dôverné informácie o zdravotnom stave Kate.

Nahraná konverzácia, na ktorej sa podieľal aj moderátor Michael Christian, ktorý sa vydával za princa Charlesa, vyvolala rozruch po celom svete. Saldanhaová bola potom v piatok nájdená mŕtva na ubytovni pre sestričky nemocnice.

Vedenie spoločnosti Southern Cross Austereo, ktorej stanica patrí, sa dnes zišlo na mimoriadnom zasadnutí a odpovedalo v liste britskej nemocnici, že sa spoločnosť bude podieľať na akomkoľvek vyšetrovaní. "Uisťujem vás, že podnikáme okamžité kroky a preverujeme vysielanie a príslušné procesy," napísal Max Moore-Wilton, šéf Southern Cross Austereo. Dôsledok telefonátu bol podľa neho "nepredvídateľný a veľmi poľutovaniahodný".

Austrálska polícia dnes potvrdila, že ju kontaktovali britskí kolegovia a uviedla, že bude pri prípadnom vyšetrovaní spolupracovať. Britská polícia nijako smrť a telefonát nespojila, ale ihneď sa objavili špekulácie, že žena zomrela v strese z celej záležitosti. Britské listy sa dohadujú, či nešlo o samovraždu. Koroner určí príčinu úmrtia budúci týždeň.

Saldanhaová pochádzala z Indie a žila s rodinou deväť rokov v Bristole, kam sa presťahovala z južnej Indie. Má syna a dcéru. Moderátori Greigová a Christian boli stiahnutí z vysielania a podľa vedenia stanice sú výsledkom celej veci zničení. Zatiaľ sa nestretli s novinármi, ale hovorca stanice uviedol, že to majú rozhodne v úmysle, aj keď zatiaľ nie je rozhodnuté, kedy a ako. Podľa britských bulvárnych listov sú v starostlivosti psychológov v obave zo samovraždy.

Aféra dnes i v sobotu ovládla prvé stránky britských listov, ktoré moderátorov odsudzujú. The Sunday Times kritizujú "unáhlený žart" a tvrdia, že "smrť ošetrovateľky Saldanhaovej ... nebola nevyhnutná". The Sunday Telegraph píše, že Saldanhaová bola ponížená.

Naopak austrálske listy oboch moderátorov bránia. "Teraz je čas pre smútok a nie pre hysterické zvaľovanie viny," uviedol Daily Telegraph v Sydney. Podľa neho "bolo hromženie britských médií možné očakávať". "Moderátori Mel Greigová a Michael Christian ošetrovateľku Jacinthu Saldanhaovú nezabili," dodal denník.

Podľa Sun-Herald ide o "ohromnú tragédiu". "Ale všetkým, ktorí útočia na oboch moderátorov, a najmä britskej tlači ... a tým, ktorí im pripisujú zodpovednosť za túto tragédiu, by sme povedali: 'Prosím, spamätajte sa,'" uviedol denník. "Bolo v tom telefonáte niečo zlé? Ukážte to. Ukážte nám, kde ... v tom telefonáte bola najmenšia zlomyseľnosť, ktorá bola s to niekoho naozaj zraniť," napísal denník.

Austrálsky úrad pre reguláciu médií bol zavalený sťažnosťami z celého sveta proti 2Day FM a zvažuje, či začne vyšetrovanie.

Stanica mala problémy aj v minulosti, napríklad kvôli relácii Heartless Hotline, kedy ponúkala postihnutým ľuďom odmeny, ktoré im potom mohli byť podľa rozhodnutia poslucháčov odobraté.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu