Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Samovražda ošetrovateľky (†46) po krutom žarte s Kate: Rádio sa chce vykúpiť z jej smrti!

Jacintha Saldanhaová sa údajne obesila Zobraziť galériu (2)
Jacintha Saldanhaová sa údajne obesila (Zdroj: profimedia.sk)

SYDNEY - Austrálska rozhlasová stanica, ktorá minulý týždeň fingovanými telefonátom zisťovala stav hospitalizovanej vojvodkyne z Cambridge, ponúkla pol milióna austrálskych dolárov (406 500 eur) rodine zosnulej zdravotníčky. Jacintha Saldanhaová telefonát prijala a nerozpoznala, že ide o vtip, a tak ho prepojila na patričné ​​oddelenie, kde sa Austrálčania dozvedeli detaily o manželke princa Williama. Minulý piatok našli ošetrovateľku mŕtvu.

Stanica 2Day FM rozhovor odvysielala v presvedčení, že ide o vydarený žart. Následná smrť Saldanhaovej všetkých zaskočila. Dnes rádio oznámilo, že chce všetky svoje tohtoročné príjmy, teda najmenej 500 000 austrálskych dolárov, previesť na fond určený rodine zosnulej ženy.

Za krutým žartom stojí dvojica moderátorov - Michael Christian a Mel Greigová
Zobraziť galériu (2)
Za krutým žartom stojí dvojica moderátorov - Michael Christian a Mel Greigová  (Zdroj: profimedia.sk)

Austrálske úrady momentálne riešia, či rozhlasová stanica neporušila zákon, keď si vopred nevyžiadala súhlas od účastníkov telefonátu na jeho zverejnenie. Spoločnosť Southern Cross Austereo, ktorej 2Day FM patrí, tvrdí, že sa rozhlas pokúšal pred odvysielaním žartu s nemocnicou niekoľkokrát spojiť, ale márne. Za odvysielanie súkromného rozhovoru bez vedomia účastníkov môže byť začaté súdne stíhanie.

Podľa profesorky práva Barbary McDonaldovej z univerzity v Sydney nie je jasné, kto konkrétne rozhodol o tom, že bude rozhovor odvysielaný. Obaja moderátori tvrdia, že o tom rozhodli ich nadriadení. McDonaldová povedala, že fakt, že sa stanica snažila dovolať do nemocnice, svedčí o tom, že o povinnosti dohodnúť sa pred odvysielaním vedela. "Rozhodli sa vysielať, aj keď nemali povolenie," povedala.

V Novom Južnom Walese, kde 2Day FM pôsobí, sa porušenie spomínanej zásady trestá až päťročným väzením a pokutou 55 000 austrálskych dolárov (44 700 eur). McDonaldová ale podotkla, že aj keď sa zistilo porušenie, zatiaľ nepočula o prípade, že by kvôli tomu nejakej stanici odobrali licenciu.

"Veľmi nás bolí to, čo sa stalo. Dúfame, že prispením do fondu na pamiatku Jacinthy podporíme jej rodinu v tejto ťažkej dobe," uviedol Rhys Holleran zo spoločnosti Austereo.

Štyridsaťšesťročná Saldanhaová po sebe zanechala dve deti. Pochovať ju majú v Indii, odkiaľ rodina prišla do Británie pred deviatimi rokmi. Dnes by mal byť zverejnený výsledok pitvy, ktorá určí príčinu smrti. Podľa doterajších informácií išlo o samovraždu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu