Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tajfún Bopha si vyžiadal najmenej 74 obetí na životoch

Tajfún Bopha si vyžiadal najmenej 74 obetí na životoch Zobraziť galériu (4)
Tajfún Bopha si vyžiadal najmenej 74 obetí na životoch (Zdroj: SITA)

MANILA - Na najmenej 74 sa zvýšil počet obetí na životoch, ktoré si na Filipínach vyžiadal silný tajfún Bopha. S odvolaním sa na miestne úrady o tom dnes informovala agentúra AP.

Najviac obetí hlásili z dediny Andap na ostrove Mindanao, kde sa najmenej 43 dedinčanov a vojakov utopilo, keď prúdy vody valiace sa z hory pohltili núdzové prístrešia pre evakuovaných ľudí a strhli tiež so sebou armádne vozidlo.

Bilancia obetí na životoch by sa podľa miestnych predstaviteľov mohla zvýšiť, keďže zo záplavových vôd, v ktorých plávali veľké kmene stromov a množstvo trosiek, dosiaľ nemohli vytiahnuť všetky telá. Do oblasti sa okrem toho nemohli dostať ďalší vojaci ani policajti, prístupové cesty totiž zablokovali zosuvy pôdy a vyvrátené stromy.

Ďalších 23 ľudí zahynulo v pobrežnom meste Cateel, kde sa buď utopili, alebo našli smrť pod vyvrátenými stromami a zrútenými domami, uviedla polícia. K obetiam patria tiež tri deti, ktoré zomreli pri zosuve pôdy v dedine Marapat.

Tajfún Bopha, najsilnejší, aký tento rok zasiahol Filipíny, vyhnal v južnej časti ostrovnej krajiny z domovov približne 60.000 ľudí. Pri silnom vetre a dažďoch hlásili pretrhnuté elektrické vedenia, strhnuté strechy, vyvrátené stromy a náhle záplavy. Úrady zrušili školské vyučovanie a zastavili lodnú dopravu. Zrušených bolo tiež asi sto domácich letov a elektrina vypadla v celých dvoch provinciách.

Tajfún, ktorý na jeho vrchole sily sprevádzal vietor s rýchlosťou 185 kilometrov za hodinu s nárazmi do 210 km/h, mal v priebehu dňa zoslabnúť a presunúť sa z Mindanaa nad ostrov Negros.

Filipíny každoročne zasiahne priemerne 20 tajfúnov, silné však zvyčajne vyčíňajú na severe a v strednej časti krajiny. Bopha je v poradí šestnásty v tomto roku. Vlani sa ostrovom Mindanao prehnal tajfún Washi, pri ktorom prišlo o život približne 1500 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu