Piatok31. máj 2024, meniny má Petrana, Petronela, Nela, zajtra Žaneta

Desaťtisíce Maďarov protestovalo proti Jobbiku a neonacizmu

Protinacistická demonštrácia v Budapešti Zobraziť galériu (6)
Protinacistická demonštrácia v Budapešti (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Niekoľko desaťtisíc ľudí sa dnes na Kossuthovom námestí v Budapešti zúčastnilo masového protestu pod mottom "Nie - Protinacistické hnutie".

Medzi účastníkmi demonštrácie, ktorá bola reakciou na minulotýždňové antisemitské prejavy ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik, boli aj izraelský veľvyslanec v Budapešti Ilan Mor a veľvyslankyňa USA Eleni Tsakopoulosová Kounalakisová, informoval maďarský server Hvg.hu.

Predseda parlamentnej frakcie vládnuceho Fideszu Antal Rogán pripomenul, že to, čo viedlo k vyvražďovaniu v táboroch smrti, sa pôvodne začalo vytváraním zoznamov. Zdôraznil, že je nutné odsúdiť šírenie nenávisti.

Expremiér Gordon Bajnai, ktorý je jedným zo zakladateľov volebného hnutia Spolu 2014, povedal, že prítomnosť nacistov je neprijateľná. "My Maďari chceme žiť v pokoji," konštatoval. Dodal, že Maďari chcú krajinu, v ktorej život bez strachu je právom každého. Bajnai označil za chybu, že po sérii vrážd Rómov vládnuce a opozičné strany nevyšli demonštrovať tak, ako dnes.

Predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy vyzval, aby demonštranti fašistom odkázali, že stačilo. Ocenil prítomnosť Antala Rogána z Fideszu a požiadal ho, aby "silu dvojtretinovej väčšiny Fidesz konečne využil proti fašistom".

Mesterházy podporil návrh Demokratickej koalície Ferenca Gyurcsánya, aby Jobbik "zatvorili do karantény". Ďalej povedal, že pokiaľ je Márton Gyöngyösi, ktorý v pondelok v parlamente požadoval vytvorenie zoznamov židov žijúcich v Maďarsku, židovských členov maďarského parlamentu a vlády, členom zahraničného výboru, poslanci za MSZP sa nebudú zúčastňovať rokovaní výboru. Od premiéra Viktora Orbána líder ľavičiarov očakáva, že v pondelok sa v parlamente osobne dištancuje od Jobbiku a odsúdi ho.

Demonštrácia na Kossuthovom námestí, ktorej hlavným organizátorom bola maďarská Nadácia Spolu za Jeruzalem, sa podvečer skončila bez incidentov. Podľa organizátorov na ňu prišlo až 50.000 ľudí. Viacerí účastníci si pripli na odev žlté hviezdy, väčšina mávala maďarskou vlajkou.

Poslanec Jobbiku Márton Gyöngyösi v pondelok na plenárnom zasadnutí parlamentu okrem iného vyhlásil, že svetový mier je ohrozený v prvom rade Izraelom. Navrhol, aby sa zmapovalo, koľko židov, "určitým spôsobom ohrozujúcich bezpečnosť krajiny", žije v Maďarsku a koľko ich je v parlamente a vo vláde. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu