Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Bujné protesty v Budapešti: Tisíce protestovali proti zmene ústavy

Polícia nepustila na miesto protestu skupinu ôsmich protidemonštrantov, ktorí držali tabule s provokačnými nápismi. Zobraziť galériu (3)
Polícia nepustila na miesto protestu skupinu ôsmich protidemonštrantov, ktorí držali tabule s provokačnými nápismi. (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ – Tisíce demonštrantov sa dnes zhromaždili na budapeštianskej Ulici ústavy (Alkotmány utca), aby neďaleko budovy parlamentu vyjadrili protest proti pripravovanej štvrtej novele ústavy a svoju podporu právnemu štátu.

"Ukážme, že naše životy nie sú hračka! Ústava Maďarska nie je hračka," zdôrazňovali organizátori protestu, ku ktorým sa pridalo takmer 30 občianskych združení, medzi nimi Amnesty International, Maďarský helsinský výbor či viaceré združenia študentov a pedagógov. Okolie parlamentu zabezpečovali policajné jednotky.

Iniciátori podujatia upozornili, že ak v pondelok schváli parlament novelu ústavy, v základnom zákone bude zakotvená študentská zmluva zaväzujúca študentov štátom financovaných odborov k zamestnaniu sa na určitú dobu, zlikviduje sa autonómia univerzít v ekonomickej oblasti, bude možné stíhať bezdomovcov a z pojmu rodina budú vylúčené bezdetné homosexuálne páry žijúce v partnerskom zväzku.

Protesty v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Novela ďalej umožní obmedzenie slobody slova a obmedzenie volebnej kampane, prehĺbi sa obmedzovanie nezávislej justície, umožní sa diskriminácia cirkví a zasahovanie do ich života viery, zruší sa platnosť verdiktov ústavného súdu za obdobie uplynulých 22 rokov a umožní sa, aby vládnuca väčšina mohla uplatniť do ústavy čokoľvek, pretože z obsahového hľadiska ju ústavný súd už nebude môcť preverovať.

Demonštrácia trvala poldruha hodiny. Polícia nepustila na miesto protestu skupinu ôsmich protidemonštrantov, ktorí držali tabule s provokačnými nápismi. V závere zhromaždenia, na  ktorom žiadali odvolanie vládneho návrhu novely ústavy, skandoval dav heslo: "Ústavu, demokraciu, právny štát!"

Protesty v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Po ukončení protestnej akcie sa vyše 500 mladých ľudí vydalo smerom k Domu poslancov na dunajskom nábreží, odkiaľ chceli zájsť až k budove ústavného súdu. Tento protest mal byť údajne pokračovaním štvrtkového obsadenia sídla Fideszu.     

Proti pripravovanej novele sa zodvihla aj vlna kritiky zo zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu