Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vianočné stromčeky sú už v predaji, ceny sa výraznejšie nezmenili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ceny živých vianočných stromčekov oproti minulému roku výraznejšie neporástli, časť obchodníkov pýta viac o niekoľko percent. Vianočné stromčeky už predávajú aj niektoré obchodné reťazce, najlacnejšie sú priamo od domáceho pestovateľa.

 

“Tento rok zasiahli celú strednú Európu neskoré jarné mrazy, ktoré poškodili mnoho poľnohospodárskych komodít a neobišli ani plantáže vianočných stromčekov," povedal  František Valdman zo Združenia pestovateľov vianočných stromčekov.

Cena stromčekov z dovozu závisí hlavne od kvality dodávky. Keď sa dovezie horšia kvalita, ktorá nie je výnimočná pre bývalý východný blok, ceny sa takmer nezmenia. Niečo obdobné sa stalo aj vlani, keď pestovatelia odhadovali zhruba desaťpercentný nárast cien a nakoniec to bolo menej. Za prvotriedny dvojmetrový smrek zo štátneho podniku Lesy SR ste vlani dali  7,55 eura a za rovnako vysokú borovicu 12,35 eura, čo bolo v priemere o vyše euro viac ako v roku 2010.

Vianočné stromčeky sú už
Zobraziť galériu (5)

Jedny z najlacnejších stromčekov aj toho roku ponúkajú štátni lesníci v lesných správach. Ako uviedol hovorca podniku Lesy SR Ing. Vlastimil Rezek, ceny vianočných stromčekov podnik od minulého roka nemenil. Tie kvalitnejšie sú dopestované na plantážach, ostatné pochádzajú z výchovných zásahov. Za stromčeky od jedného do 1,5 metra zaplatíte: za smrek obyčajný  5,15 eur, borovicu  7,10 eur a jedľu 8,60 eur. Väčšie kusy od 1,5 metra do dvoch metrov stoja: smrek obyčajný  6,25 eur, borovica  9,40 eura  jedľa   10,95 eur. Uvedené ceny  platia pre 2. kvalitatívnu triedu, pričom sa môžu mierne líšiť podľa jednotlivých odštepných závodov.

Štátne lesy Tatranského národného parku majú obmedzenú ponuku. Vybrať sa dá spomedzi približne 110 smrekov, 70 borovíc a asi 40 jedlí. Ich cena sa pohybuje od 1,60 eura za metrový smrek po 15,80 eura za štvormetrovú jedľu. Záujemcovia si môžu stromčeky kúpiť na ochranných obvodoch Podbanské, Štrbské Pleso, Vyšné Hágy, Smokovce, Tatranské Matliare, Tatranská Javorina, Zverovka a Červený Kláštor.

Pohodlne kúpite živý i umelý stromček aj v niektorom z obchodných reťazcov. Kaufland má v ponuke smrek obyčajný, smrek sivý, borovicu čiernu či normandskú jedľu. Stromčeky pochádzajú z Dánska, Švédska, čiastočne z Českej a Slovenskej republiky. Cena smreka je 15,90 eur/ks, borovica stojí 24 eur/ks. Najobľúbenejší stromček, normandskú jedľu standard tu kúpite za 19,90 eur/ks a normandskú jedľu premium za 39,90 Eur/ks. Výška stromčekov je od 1,5 m do 2,2 m v závislosti od druhu. Frézovanie a balenie stromčekov je spoplatnené jedným eurom za každý úkon.

Živý vianočný stromček za polovicu už tradične ponúka aj obchodný dom Ikea. Bližšie nešpecifikovaný stromček tu kúpite za 19,90 eur a keď ho v období od 7. do 27. januára 2013 prinesiete spolu s pokladničným blokom späť, získate nákupný preukaz v hodnote 10 eur.
 
Predaj živých stromčekov má aj Tesco, viac však púta pozornosť na umelé, trvácnejšie  vianočné stromčeky, ktoré tento rok núka aj v rôznych farebných mutáciách. Napríklad namiesto zelenej klasiky sa vám môže v interiéri vynímať netradičný biely stromček. Ak predsalen hľadáte niečo tradičnejšie, potom je tu model so šiškami a jarabinou, ktorý vyzerá ako živý. Ako každý rok, dobre sa predávajú aj  malé stromčeky so svetielkami a ozdobami rôznych farebných odtieňov. Umelé stromčeky majú cenové rozpätie od 20 do niekoľko sto eur v závislosti od tvaru, atraktivity, či dokonalosti napodobenia toho prírodného. Napríklad netradičný hustý kužeľovitý stromček vyjde na 80 eur, podobné ceny sú aj v eshopoch na webe.

Vianočné stromčeky sú už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Ak hľadáte čo najekonomickejšiu variantu, určite si pozrite na internete aj riadkovú inzerciu. Na rôznych portáloch nájdete smrek od 1,5 - 2,5 metra za  20 eur, borovicu v tých istých rozmeroch tiež za 20 eur s tým, že dovoz až do domu je Bratislave zdarma. Ešte lacnejšie vyjdú vianočné stromčeky priamo od pestovateľa. Dvojmetrová jedľa 35 eur a smreky začínajú cenou 10 eur. Nájdete aj taký inzerát, kde smrek, borovica i jedlička s výškou od jedného metra do dva a pol metra stojí 20 euro za kus bez ohľadu na výšku.
 
Extra ponuku má Arborétum Mlyňany Slovenskej akadémie vied v obci Vieska nad Žitavou v okrese Zlaté Moravce. Stromčeky sa predávajú priamo v Arboréte Mlyňany každý pracovný deň od 7:30 do 14:30. V ponuke sú tri druhy borovice - Armandova, himalájska a tuhá, štyri druhy smrekov - pichľavý, pichľavý Glauca, omorikový a biely, a tiež jedlička. Záujemcovia majú na výber, kúpiť sa dá stromček zasadený v nádobe alebo klasicky vypílený. Ich veľkosť je rôzna, od polmetrových v nádobách až po vyše dvojmetrové vypílené.

Vianočné stromčeky sú už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: vianocnapredajnask)

Ak volíte na Vianoce umelinu pred živým stromom kvôli ekologickému cíteniu, tak vedzte, že z vianočných stromčekov by les s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nevyrástol.
Pestovatelia sa o ne roky starajú, aby ich počas 20 dní, čo najlepšie speňažili. Najrýchlejšie rastúce vianočné stromčeky, ktoré kúpite, sú borovice po šiestich rokoch. Bežný smrek sa predáva po šiestich až siedmych rokoch a tie veľké dvoj až trojmetrové kusy môžu rásť aj pätnásť rokov. Pred tým sú ešte štyri roky v škôlke. Celú dobu sa o ne musí niekto starať.

Tým, že si nekúpite živý stromček, les nezachránite. "To je ako ľutovať, že sme zjedli zemiaky, a nahovárať si, že mohli zostať v zemi a aj na ďalší rok by boli pekné. S vianočnými stromčekmi je to podobné ako so zemiakmi, zasadíme ich, pestujeme a potom oberáme úrodu. Znovu zasadíme a znovu oberieme," popísal proces pestovateľ David Sokol.

Nechávať si kúpu stromčeka na poslednú chvíľu má zmysel len vtedy ak ho nemáte kde do Vianoc uskladniť. Vyžaduje totiž chladné prostredie a nádobu s vodou. Z kmeňa sa odporúča kúsok odrezať, aby miazga nebránila prenikať vode. Do vody musí byť namočená aj kôra.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu