Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Netanjahu dáva prednosť prímeriu, nezľakne sa však ani ofenzívy

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izrael dáva prednosť prímeriu, ale ak raketové útoky z pásma Gazy budú pokračovať, nebude váhať s rozšírením svojej vojenskej ofenzívy, uviedol dnes v Jeruzaleme izraelský premiér Benjamin Netanjahu po rokovaní s nemeckým ministrom zahraničných vecí Guidom Westerwellem.

V prípade, že sa nepodarí dosiahnuť riešenie diplomatickou cestou, Izrael má podľa neho "právo brániť sa aj inými prostriedkami". "Využijeme to", vyhlásil Netanjahu.

Westerwelle uznal, že Izrael má plné právo brániť svojich občanov pred raketovými útokmi z Gazy, ale vyzval: "Urobme všetko pre to, aby prímerie bolo možné". Na stretnutí s izraelským prezidentom Šimonom Peresom Westerwelle apeloval na Egypt, aby využil svoju pozíciu a sprostredkoval prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Peres vyslovil poďakovanie Nemecku za jeho sprostredkovateľské úsilie a vyhlásil, že Izrael oceňuje podporu, ktorú mu vyjadrila kancelárka Angela Merkelová.

 Merkelová koncom minulého týždňa vyjadrila veľké znepokojenie v súvislosti s vystupňovaním násilia na Blízkom východe a vyzvala palestínske hnutie Hamas, aby okamžite zastavilo odpaľovanie rakiet z pásma Gazy na Izrael. Zároveň vyzvala egyptskú vládu, aby využila svoj vplyv na Hamas a prinútila ho obmedziť a zastaviť násilie. Merkelovej hovorca vtedy upresnil, že izraelská vláda má "právo a povinnosť" chrániť obyvateľstvo krajiny.

Izraelský server Ynetnews dnes informoval, že pred tým, ako padne rozhodnutie o pozemnej operácii izraelskej armády v pásme Gazy, chce Netanjahu zintenzívniť diplomatické rokovania, aby posúdil možnosti na vyhlásenie dlhšie trvajúceho prímeria. Dnes  okrem Westerwelleho rokoval aj s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom a v stredu by sa mal stretnúť s americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou.

Ako dnes oznámil washingtonský Biely dom, Clintonová sa stretne aj s vedením Palestínskej samosprávy v Ramalláhu, ale nebude rokovať so zástupcami hnutia Hamas, ktoré spravuje pásmo Gazy. Jej návšteva nemá byť prejavom podpory žiadnej z bojujúcich strán, zdôraznil Biely dom. 

Člen bezpečnostného kabinetu Bieleho domu Ben Rhodes dnes v Kambodži vyhlásil, že Hamas musí ukončiť raketové útoky na Izrael. Podľa Bieleho domu by Egypt mohol byť partnerom, ktorý pomôže vyriešiť konflikt v pásme Gazy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu