Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Netanjahu v Prahe: Čo je správne, nemusí byť vždy populárne

Petr Nečas (vpravo) a Benjamin Netanjahu
Petr Nečas (vpravo) a Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR)

PRAHA - Česká republika si ako jedna z mála krajín pri hlasovaní proti Palestíne v OSN uvedomila, že to, čo je správne, nemusí byť populárne, povedal dnes počas svojej zastávky v Prahe cestou do Nemecka izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Českému premiérovi poďakoval za to, že ČR hlasovala na pôde Valného zhromaždenia OSN proti zmene štatútu palestínskeho štátu.

"Dejiny nám znova a znova dokazujú, že to, čo je správne, nie je to, čo je populárne," citovala Netanjahua po stretnutí s premiérom Petrom Nečasom spravodajská televízia ČT24. Izrael je naďalej odhodlaný dosiahnuť dohodu s Palestínčanmi rokovaním, a to napriek obavám európskych spojencov židovskej krajiny z jeho plánov na výstavbu nových osád. Povedal dnes v Prahe Netanjahu. Zdôraznil, že Izrael chce trvalý mier, čo je však možné dosiahnuť iba rokovaním. "Sme naďalej odhodlaní na diplomatické urovnanie medzi nami a našimi palestínskymi susedmi... Toto riešenie je riešením v podobe dvoch štátov pre dva národy, v podobe mieru, v ktorom demilitarizovaný palestínsky štát uzná jediný židovský štát, Izrael," citovala ho agentúra Reuters.

Česko bolo jedinou krajinou EÚ a jednou z deviatich krajín sveta, ktorá minulý týždeň hlasovali proti rezolúcii na zmenu štatútu Palestínčanov v OSN na nečlenský pozorovateľský štát. Nečas zdôvodnil české hlasovanie tým, že "tento jednostranný krok mierový proces na Blízkom východe nepodporí, iba ho skomplikuje... Riešenie neleží v New Yorku vo Valnom zhromaždení OSN. Leží v Tel Avive, v Jeruzaleme alebo Ramalláhu. Tam treba rokovať o budúcnosti," citovala ho ČT24.

Očakáva sa, že nemecká kancelárka Angela Merkelová bude kritizovať Netanjahua za to, že izraelská vláda pokračuje s plánmi na výstavbu 3000 bytových jednotiek v spornej oblasti medzi Jeruzalemom a jednou z najväčších židovských osád na Západnom brehu.

Nový pás židovského osídlenia by podľa servera iDNES.cz spojil Jeruzalem a mesto Ma'ale Adumim a sťažil pohyb medzi severnou a južnou časťou Západného brehu. Dnešné návštevu izraelského premiéra sprevádzali podľa ČT24 prísnejšie bezpečnostné opatrenia ako pondelňajšiu návštevu šéfky americkej diplomacie Hillary Clintonovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu