Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Netanjahu sa odchádzajúcemu Benediktovi poďakoval za zlepšenie vzťahov

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA)

JERUZALEM – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poďakoval dnes odchádzajúcemu pápežovi Benediktovi XVI. za jeho snahy o zlepšenie často komplikovaných vzťahov medzi rímskokatolíckou cirkvou a židmi.

 "V mene obyvateľov Izraela vám chcem poďakovať za všetko, čo ste urobili ako pápež v záujme posilnenia vzťahov medzi kresťanmi a židmi a medzi Svätou stolicou a židovským štátom," napísal Netanjahu Benediktovi XVI. v liste, ktorého obsah zverejnili médiá.

Konzervatívny izraelský premiér tiež ocenil, že odstupujúci pápež počas svojho pontifikátu "odvážne bránil hodnoty judaizmu a kresťanstva", ktoré podľa neho výrazným spôsobom prispeli k vybudovaniu moderného sveta a majú kľúčový význam aj pre jeho budúcu bezpečnosť, prosperitu a mierovú existenciu.

Benedikt XVI. v roku 2009 pricestoval na návštevu Izraela, pričom predniesol príhovor v hlavnom pamätníku holokaustu Jad Vašem. Pri iných príležitostiach tiež navštívil bývalý koncentračný tábor Osvienčim a synagógu v Kolíne nad Rýnom, kde varoval pred nebezpečím antisemitizmu.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu